| 

Postal sem podjetnik

Šest načinov, ki na razgovoru ustvarijo kemijo

Šest načinov, ki na razgovoru ustvarijo kemijo

13.11.2008 ob 08:00

Želite, da se med vami in osebo, ki vodi razgovor za vašo potencialno novo službo, krešejo iskre? Da je ozračje naelektreno in da se med vama ustvari kemija? Potem ne zadostuje, da izpostavljate le svoje verbalne sposobnosti, dosežke, izkušnje in znanje. Pač pa morate poskrbeti tudi za to, da se s svojim izpraševalcem ujameta na drugi bazi. Da se "začutita" med seboj. Naj vam bodo v pomoč naslednji napotki.

1. Razkrijte in podelite z izpraševalcem tudi svoje zasebne interese
Skušajte med vrsticami diskretno razkriti svoje zasebne interese, kot so hobiji, otroci, hišni ljubljenčki ... Presenečeno boste, kako se ljudje radi pogovarjajo o skupnih interesih, ki se tudi ne tičejo samo njihovega dela. To ljudi združuje in jih tudi sprošča.

2. Skrbno poslušajte
Bodite fokusirani na vse kar vaš sogovornik pove. Poslušajte s celim telesom. In to tudi pokažite s kretnjami, recimo vsake toliko časa pokimajte z glavo v potrditev sogovornikovih besed, z očmi spremljajte sogovornikov pogled med govorom itd.

3. Odzivajte se na vsak sogovornikov namig, vprašanje, besedo
Nikoli ničesar ne preslišite! Še zlasti kakšnega vprašanja, ki vas vidno spravi v zadrego. Odgovorite iskreno, priznajte svojo zadrego, a odgovorite vseeno!

4. Bodite pozorni na to, kako poveste
Enako pomembno kot "kaj poveste" je tudi to, "kako to poveste"! Vedno bodite spoštljivi, iskreni, direktni in skušajte v svoje besede vklopiti tudi kretnje rok oziroma celega telesa, ki bodo potrdile vaše izgovorjene besede. Vedno naj se vaša verbalna in neverbalna komunikacija zlagata kot lego kocke v eno celoto!

5. Spoznajte njihov način dela
Povprašajte svojega izpraševalca kakšne načine komunikacije uporabljajo v podjetju. Ali so pristaši govorne komunikacije, bodisi power-point predstavitev pred širšim avditorijem, ali imajo raje pisna sporočila? In v kolikor dobite drugo možnost in ste izbrani v ožji krog kandidatov, pridite na drugi del razgovora pripravljeni na način kot ga najraje v podjetju uporabljajo za medsebojno interno komunikacijo.

6. Uporabite svoje "znanje" iz psihologije
Poskušajte razbrati temperament in karakter svojega sogovornika. Sledite mu! Če je po naravi bolj teoretik, ga zasipajte s teoretičnim znanjem, če je bolj pragmatičen tip človeka, mu skušajte svoje dosežke praktično opisati, če pa je bolj umetniški duh, bodite tudi sami bolj zasanjani, a zelo kreativni in unikatni!

Povzeto po www.msn.com - 6 Ways to Create Interview Chemistry, By Selena Dehne, JIST Publishing

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 15 do 22 °C

Sobota
od 10 do 23 °C

Nedelja
od 7 do 24 °C

Ponedeljek
od 10 do 25 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat