| 

Postal sem podjetnik

Nenavadne delovne navade (ki pa so del uspešno opravljenega dela)

Nenavadne delovne navade (ki pa so del uspešno opravljenega dela)

12.11.2008 ob 08:35

V delovnem okolju veljajo določena pravila, ki opisujejo tudi navade zaposlenih kot tiste, ki so primerne in učinkovite za na delovno mesto in tiste, ki v službo nikakor ne sodijo. Pa kljub temu obstajajo nekatere delovne navade, ki bi jih na prvi pogled lahko označili kot nenavadne, nekonvencionalne, pa vendar za nekatere zaposlene delujejo stimulativno in tudi zelo učinkovito. Takšnega mnenja so tudi nekateri managerji, ki ne glede na delovna pravila, pri nekaterih zaposlenih zamižijo na eno oko, če le-ti zaradi svojih neobičajnih navad med službenim časom, zato delo opravljajo bolje.

Za primer navajamo samo nekaj takšnih navad, ki so sicer v nasprotju z ustaljenim prepričanjem, kaj je primerno in kaj ne na delovnem mestu.

1. Branje knjige ali časopisa na delovnem mestu
Pa naj gre za priročnik o novem računalniškem programu, ki ga uporabljate v službi, ali pa za dnevni časopis, je dobro biti poučen in informiran. Z učenjem in informiranjem gre za napredni proces, saj delavec želi biti na tekočem o vsem, kar se dogaja okoli njega.

2. Pogosti kratki odmori ali daljša prekinitev dela
Nekateri zaposleni potrebujejo kratek 5-minutni odmor na vsako delovno uro, drugi spet lahko delajo po nekaj ur neprekinjeno in nato potrebujejo daljši, vsaj 1-urni odmor. Ljudje smo si pač različni! In tudi naše potrebe so različne! Delovni psihologi so s pomočjo več analiz dognali, da človek lahko v polni koncentraciji delo neprekinjeno opravlja 45 minut. Zato predlagajo, da naj bi delavci delali 50 minut neprekinjeno, naslednjih 10 minut pa naj bi se malo "odklopili" od dela, in tako naprej do polnega 8-urnega delovnega časa.

3. Občasno opravljanje zelo "nepomembnih" oz. nezahtevnih nalog
Delavnik vsakega zaposlenega bi naj bil sestavljen iz zelo zahtevnih, malo manj zahtevnih, pa tudi iz izredno nezahtevnih nalog. Kajti ravno te slednje dajejo poudarek na zahtevnosti ostalih nalog, katerih se zato lotimo še posebej previdno in zavzeto.

4. Ignoriranje e-mailov in drugih sporočil
Kdaj pa kdaj je bolje, da "preslišimo" piskajoči znak o sprejemu novega e-maila ali drugega sporočila in delo brez nepotrebnih motenj opravljamo naprej. Odločitev, da bomo e-maile pogledali le enkrat dnevno, vedno ob istem času, je pametna odločitev!

5. Določite en dan v mesecu za dokončanje vseh "nedokončanih" nalog
En dan v mesecu se posvetite vsem tistim neprijetnim opravilom, ki ste jih cel mesec odlagali na stran. Ta dan naj bo izključno posvečen "nedokončanim" nalogam.

6. Odklopite se!
Vsak dan se za nekaj minut odklopite od dela. Malce surfajte po spletu, odigrajte eno igrico na računalniku, pojdite na kratek klepet k sodelavcu ali sodelavki, skratka "zabušavajte" nekaj minut. Takšen odklop od dela dokazano pomaga pri lajšanju stresnih obremenitev in je ravno tako dragocen izkoristek časa kot vaše delo!

7. Znižajte lastne standarde in norme
Ste prevelik perfekcionist? In se dela lotite šele, ko so izpolnjeni vsi optimalni pogoji in ko razpolagate z vsemi podatki, ki jih (to vi mislite) nujno potrebujete? Malce znižajte svoje zahteve, svoje standarde! Tudi pri delu sta včasih dobrodošla kanček spontanosti in improvizacije!

Povzeto po www.msn.com - 7 Surprising Work Habits (That Get the Job Done), By Patrick Erwin, CareerBuilder.com writer

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 12 do 23 °C

Torek
od 11 do 23 °C

Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 13 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat