| 

Uporabne informacije

Učenje jezika - 10 nasvetov za večji besedni zaklad!

Učenje jezika - 10 nasvetov za večji besedni zaklad!

Učenje tujega jezika še nikoli ni bilo mogoče brez učenja besed. Nikar ne mislite, da boste celotno besedišče osvojili sproti v jezikovni šoli ali ob rednem stiku z naravnimi govorci jezika! Gre namreč za dolgotrajen proces, ki zahteva nekaj dela, zato kar pljunite v roke! Kako? Ponujamo vam 10 nasvetov!

1. Poiščite svojega motivatorja. Dobri načrti se bodo kmalu razblinili, če za učenje tujega jezika ne boste motivirani. Zato poiščite ustrezno metodo! Vam ponos vzbuja dolg seznam osvojenih besed? Morda vas motivira, če iz slovarja osnovnih besed črtate že naučene? Ali pa je vaš cilj razumeti roman priljubljene pisateljice ali članke v tuji strokovni reviji? Družabnim bo pomagalo učenje v dvoje, nekateri pa se boste lažje učili, če boste nove besede slišali iz ust filmskega igralca. Trikov je več, pomembno je le, da v učenju najdete smisel in zabavo!

2. Brez slovarja ne gre. Ni nujno, da imate sodobno, drago in obsežno izdajo, priporočljivo pa je, da si priskrbite slovar, ki vsebuje vsaj 30 000 besed in ni starejši od 10 let. Dobra kombinacija je uporaba kvalitetnega žepnega slovarja za vsak dan, kot dopolnilo pa poiščite bolj podroben spletni slovar (nekaj jih najdete tudi na naših spletnih straneh).

3. Izdelajte si svoj slovarček. Ne pišite besed na navadne liste papirja, temveč si priskrbite všečen zvezek ali manjši blok, ki bo vedno z vami. Vanj si zapisujte nove besede, njihov prevod, kontekst v stavku, po potrebi izgovorjavo, odveč pa ne bo tudi ilustracija ali zapis asociacij.

4. Poiščite čas za učenje. Določite dneve in ure v tednu, ki bodo namenjeni učenju in se jih striktno držite! Kot veste sami, brez rednega in discipliniranega izvajanja spodleti tudi odlično zastavljen načrt. Nekaj namigov za zelo zaposlene: besed se lahko učite na poti v službo ali šolo, med vsakdanjimi opravili ali med čakanjem (pri zdravniku, v vrsti pred blagajno, v avtu …). Novih 5 besed se lahko naučite tudi vsak večer pred spanjem in jih ponovite zjutraj v službi, ko čakate, da se zažene računalnik.

5. Berite! Čimveč berite v tujem jeziku. Sposodite si tujejezično literaturo ali jih kupite v bolje založenih knjigarnah in trgovinah. V tujem jeziku boste verjetno našli še več knjig in revij iz svojih priljubljenih področij.

6. Vedno na preži. Gledanje tujejezičnih oddaj in filmov nedvomno bogati vaš besedni zaklad. Še bolje pa bo, če boste film ali oddajo gledali zbrano in si čim več uporabnih fraz tudi zapisali v slovarček. Kadar to ne gre, poskušajte uporabno frazo, ki jo slišite, v mislih ponoviti. V slovarček si zapišite tudi vse besede, ki so vam povzročale težave ob komunikaciji s tujci.

7. Zaposlite svoje možgane. Učenje novih besed ne sme biti zgolj zdolgočaseno ponavljanje tuje besede in prevoda. Učenje besed je iskanje povezav, predstavljanje namišljenih situacij, govorno nastopanje in igranje z barvami. Več si boste zapomnili, če boste nove besede obarvali, jih razvrščali v miselne vzorce, jim poiskali sopomenke ali jih umestili v namišljeno okolje. (Primer: Če si želite zapomniti npr. angleško besedo »to proclaim«, si zamislite situacijo, ko vas razglašajo za novega kralja Anglije).

8. Učenje s karticami in lističi. Mnogi hvalijo metodo učenja s karticami, kjer na eno stran kartice zapišete neznano besedo, na drugo pa njeno razlago (druga različica je risba na eni in beseda na drugi strani!). Pogosta metoda je tudi lepljenje samolepilnih lističev z novimi besedami na omare in ogledala ali na predmete, ki jih še ne poznate.

9. Izbirajte. Ne učite se vseh mogočih besed, s katerimi se srečate. Lažje se boste naučili besed, ki so pogosto rabljene ali s področij, ki so vam blizu.

10. Omejite se. Ne poskusite se v tednu dni naučiti cel slovar! Prihranite si zmedo v glavi in razočaranje ob počasnem napredovanju. Zato se omejite na 15 besed na dan! Počutili se boste bolj samozavestno, v nekaj mesecih pa bo to že kopica novih besed.

Vir: www.jezikovnasola.com

sorodni članki