| 

Postal sem podjetnik

Navade, ki lahko škodijo vaši karieri

Navade, ki lahko škodijo vaši karieri

07.11.2008 ob 09:00

Človeški karakter zaznamujejo tudi njegove navade, po katerih živi svoje življenje. Gre za čisto preproste stvari, običajno nezavedne, ki jih počnemo v svojem vsakdanu. In ko lahko takšne navade izgledajo čisto "nedolžne" v našem zasebnem življenju, morda celo koristne v nekem pogledu, so lahko škodljive na naši poslovni poti. Zato si v nadaljevanju poglejmo nekaj takšnih navad oziroma napak, ki vas lahko stanejo tudi vaše kariere.

Kritike nadrejenih sprejemate enoplastno
Svojo defenzivno misel spremenite v produktivno držo. Sprejmite svojo zmoto in iz nje potegnite koristi. Dovolite si, da vas kritika motivira za doseganje novih znanj in sposobnosti, s katerimi boste lažje dosegli nove zmage na delovnem mestu.

Čakate, da vam bo želeno padlo z neba
Pasivnost na delovnem mestu je značilnost mlajšo generacijo, ki komaj začenjajo svojo poslovno pot. Večina nerada govori o svojih uspehih in dosežkih. Naučite se jasno in glasno opozoriti na svoje prednost, veščine, uspehe in izkušnje, pa čeprav se vam zdijo še tako neznatne. Nič ni narobe, če s pravo mero samozavesti opomnite nadrejene in sodelavce, da svoje zadolžitve opravljate več kot samo dobro!

Mislite, da je sklepanje poznanstev nepomembno
Seveda obstaja velika verjetnost, da se neobvezni pogovor ob kavici med sodelavci ne bo vrtel okoli vaše najljubše teme oziroma vas sploh ne bo zanimal. Vendar pa je po mnenju uspešnih karieristov to neobvezno druženje idealna priložnost, da spoznate ljudi, s katerimi delate. Sklepanje poznanstev preko takšnih družabnih neobveznih klepetov je neke vrste gradnja profesionalnega sistema, koga lahko pokličete, ko boste potrebovali pomoč, nasvet, podporo. Zato vam naj ne bo škoda časa, ki ga porabite za spoznavanje ljudi, saj je splošno znano, da se ljudje pozitivno odzivamo na zaznano strast do skupnih interesov.

Nespametno garate
Če boste vso svojo energijo usmerjali le v delo, se vam bo prej ali slej porušilo naravno življenjsko ravnovesje, s tem pa ne boste koristili nikomur, še najmanj pa sebi. Najhitrejši način za napredovanje je, da pridobite učinkovite delovne navade, ki koristijo tako vašemu osebnemu življenju kot tudi vaši karieri.

Jok uporabljate kot orožje
Če si želite, da vas bodo sodelavci spoštovali in ne zasmehovali, potem kar pozabite na jok na delovnem mestu. Z jokom v zadrego spravljate svojega sogovornika in ob tem bo dobil občutek, da ste nesposobni reševanja problemov brez dodatnega dramatiziranja. Namesto joka se rajši izurite v svojih govornih sposobnostih, s katerimi boste izrazili svoje občutke. Ker pa smo vsi krvavi pod kožo in nas občasno jok le premaga, se naslednjič, ko bo mera res polna in solz ne boste morali več zadržati, sogovorniku opravičite in pojdite nekam na samo, kjer pa si le dajte duška.

Vir: Cosmopolitan oktober 2008 - Navade, ki škodijo tvoji karieri, Ajda Podlesnik
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 12 do 23 °C

Torek
od 11 do 23 °C

Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 13 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat