| 

Aktualno

Delodajalci in sindikat se usklajujejo glede plač

Delodajalci in sindikat se usklajujejo glede plač

03.09.2007 ob 09:26

Z deljenjem letakov so konec julija sindikalni predstavniki zaposlenih v gostinstvu in turizmu v več turističnih mestih po Sloveniji opozorili na svoj slab plačni položaj. K sreči so se protesti z ulice kmalu preselili za pogajalske mize.

Delodajalci so se do zdaj s sindikati dogovorili o preoblikovanju izhodiščnih plač v najnižje osnovne plače, kar za vse tarifne skupine pomeni nekaj več kot 50 evrov višje najnižje plače. Obenem so sklenili, da bodo pri avgustovskih plačah (izplačane bodo septembra) z enkratnim zneskom poplačali uskladitev z inflacijo v višini 2,5 odstotka tako za junijske kot za julijske plače.

Z nadaljevanjem pogajanj je bila zadovoljna tudi glavna pogajalka na sindikalni strani Karmen Leban iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije: »Dorekli smo znesek najnižje osnovne plače in se uskladili glede plačila za nazaj. Na prihodnjih srečanjih bomo govorili o zneskih za naprej.«

Kot je znano, delodajalska stran ponuja 2,5-odstotno zvišanje najnižjih osnovnih plač, medtem ko sindikati zahtevajo, da bi se za tak odstotek dvignile osnovne plače vseh zaposlenih. Vsakemu zaposlenemu naj bi po njihovem predlogu pripadel tudi dodatek v višini 40 evrov. Pogajalci upajo, da bi lahko pogajanja končali do začetka tega meseca.

vir:

sorodni članki

Ponedeljek
od 12 do 24 °C

Torek
od 12 do 23 °C

Sreda
od 12 do 23 °C

Anketa

Dopust...
je že mimo
šele pride
ga ne potrebujem

    rezultat