| 

Posel in moda

 Nikoli ni prepozno za telovadbo

Nikoli ni prepozno za telovadbo

Nikoli ni prepozno za telovadbo, tudi za tiste, ki večino časa preležijo na kavču pred televizorjem. Niti ni potrebno narediti ogromnih napornih premikov, že vsakodnevna hoja lahko naredi spremembe.

»Ni potrebno priti v telovadnico. Samo vstanite s kavča,« je povedal dr. Dietrich Rothenbacher, nemški raziskovalec z univerze v Heidelbergu. »Nikoli ni prepozno za začetek telovadbe.«
Raziskovalci so preučevali vpliv fizične aktivnosti na paciente s koronarno srčno boleznijo in na skupino zdravih ljudi podobnih let in spola. Odkrili so, da imajo ljudje, ki so aktivni skozi celotno življenje, manjšo možnost obolenja za srčnimi boleznimi, ki so eden od najpogostejših vzrokov smrti v industrijskih državah. »Ampak odkrili smo tudi, da ljudje, ki spremenijo način življenja šele v kasnejših letih, prav tako znižajo možnost koronarne srčne bolezni,« dodaja Rothenbacher.

Znanstveniki so preučili podatke o pacientovih navadah in načinu telovadbe. Kajenje, diabetes in visok krvni pritisk, ki so faktorji tveganja za srčne bolezni, so bili bolj pogosti pri že obolelih pacientih, kot pa pri zdravih prostovoljcih. Ljudje, ki so bili aktivni večino življenja, so imeli za okoli 60 odstotkov manjše možnosti obolenja za koronarno srčno boleznijo. Ljudje, ki so večino časa preživeli s čipsom na kavču nato pa spremenili način življenja in začeli z razgibavanjem po letu 40, so imeli za okoli 55 odstotkov manj možnost za srčna obolenja, kot pa ljudje, ki niso bili nikoli aktivni.

»Naši rezultati jasno kažejo, da je aktivno fizično življenje povezano z znižanjem možnosti obolenja za koronarno srčno boleznijo in sprememba od sedečega načina k bolj fizično aktivnemu načinu življenja, je kljub poznejšim letom močno zmanjšala možnost obolenja,« še dodajo Rothenbacher.

Vir: www.altermed.org, povzeto po Reuters
 

sorodni članki