| 

Poslovne priložnosti

Kaj so računalniški oblaki

Kaj so računalniški oblaki

04.11.2008 ob 12:27

Informacijska tehnologija postaja dosegljiva že skoraj povsod in vsem, seveda pa spreminja tudi načine poslovanja, piše The Economist.

Prvi računalniki so bili pravzaprav ljudje, beseda pa je pomenila človeka, ki je bil sposoben rešiti zapletene matematične enačbe, šele leta 1945 je beseda računalnik začela veljati za stroje. Danes se računalništvo zopet spreminja, saj postaja vedno bolj centralizirano, določen del aktivnosti pa se pomika v podatkovne centre, še pogosteje pa v rabo prihaja besedna zveza »cloud computing«.

Vzpon »oblakov« bo zagotovo spremenil IKT industrijo in način delovanja ljudi. Izraz »cloud computing« je v računalniški pogovorni jezik vstopil pred kakšnim letom, računalniška podjetja pa že želijo na vsak način uporabiti nov modni izraz. Nekateri sicer zagovarjajo tezo, da je izraz že zastarel, vendar bodo »oblaki« očitno ostali tukaj in se razvijali. Podatkovnih centrov je vedno več, postajajo zmogljivejši, programska oprema vedno bolj temelji na internetu, brezžična omrežja pa vključujejo vedno večje število naprav in ponujajo vedno več.

Trenutno 69 % Američanov, ki dostopa do interneta, uporablja vsaj eno od storitev, ki temeljijo na »oblakih«, mednje spada elektronska pošta, ki temelji na internetu ter spletno shranjevanje podatkov. Najboljši primer tovrstnih storitev so storitve, ki jih ponuja Google.

V prihodnosti se bo na splet zagotovo preselilo vse več podjetij, saj sta Google in Amazon pokazala, da je upravljanje IT sistemov prek spleta izjemno učinkovito. Računalniški »oblaki« so izjemno kompleksni, vendar jih lahko razdelimo na tri plasti: infrastrukturo, aplikacije in periferijo, kjer se srečajo z realnim svetom.

Vir: RiS, The Economist, 23.10.2008
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 10 do 17 °C

Sreda
od 9 do 18 °C

Četrtek
od 7 do 21 °C

Petek
od 10 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat