| 

Posel in moda

Lepo sedenje za zdrav hrbet

Lepo sedenje za zdrav hrbet

01.11.2008 ob 19:20

Ko sedimo, se nas večina sesede v nekakšno zmešnjavo. Pri tem nam zelo prav pride naslonjalo stola. Naslonimo se nazaj, se zvijemo in sprostimo. Rame potisnemo naprej in obremenimo zgornji del hrbta, mišice na prsih pa potegnemo navznoter. Ta drža za kratek čas dobro dene, če pa traja dlje, vas čakajo težave.

Najprej si osvežimo spomin na zakonitosti težnosti, sile, ki nas vleče proti središču Zemlje. Ko stojite, sila teže poteka skozi vrh glave, nato jo absorbirajo in razpršijo boki, kolena, gležnji in noge.  Ko sedite v popolni drži, ta sila poteka skozi glavo, zaustavi pa jo zadnjica, tako da jo absorbirata spodnji del hrbta in predel križnice. To je za telo zelo zahteven položaj, ki se še poslabša. Ko ste zviti ali pa vam noge bingljajo prek naslonjala stola, težnost absorbira drug del telesa, kar povzroči nenavaden pritisk na hrbet, ki se trudi, da bi vas obdržal v ravnotežju.

Oglejte si, kako ravnokar sedite. Težnost si zamislite kot silo, ki deluje vzdolž premice, ki poteka od nekod tik nad vami naravnost v središče Zemlje. Kje je prijemališče sile in katere mišice na hrbtu morajo nadomestiti delo drugih mišic, da bi vas obdržale v ravnotežju, če hrbtenica ni poravnana z zadnjico? Presenetljivo so to ravno tiste mišice, za katere se vedno zdi, da so napete in preutrujene.

Ko sedimo, telo prilagajamo majhnemu prostoru. Najbolje bo, če sedite tako, da zadnjica enakomerno pokriva sedalo. Noge postavite na tla, kolena pa pokrčite pod kotom 90°. Narejeni smo sicer tako, da sedimo na tak način, vendar pa nismo bili narejeni, da bi v takšnem položaju preživljali toliko časa, kot ga preživljamo dandanes. Da bi pri sedenju ohranili pravilno držo, je treba od časa od časa ublažiti pritisk težnosti, tako da se hrbet lahko spočije. Priporočamo zvijanje in presedanje na stolu, še boljši pa so kratki pogosti premori - npr. vsako uro en premor.

Morate le vstati in se nekoliko gibati. Naredite nekaj vdihov in si zamislite, da vam glavo z ramen dviguje helijev balon. Napnite trebušne mišice in vzravnajte hrbtenico od križnice pa vse do vrha. Temu pravimo tudi nameščanje. Gibajte in nameščajte se, to ponavljajte vsako uro.

Povzeto po: Za zdrav hrbet: znebite se bolečin v hrbtu s preprostim revolucionarnim programom, Jim in Phil Wharton, Mladinska knjiga založba, 2008  

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat