| 

Aktualno

Mobbing je sedaj kaznivo dejanje

Mobbing je sedaj kaznivo dejanje

01.11.2008 ob 08:39

Danes začenja v Sloveniji veljati nov kazenski zakonik, ki med drugim v dvaindvajsetem poglavju uvaja novosti tudi za delodajalce in delojemalce.

Zakonik uvaja nekatera nova kazniva dejanja. Med njimi so kazniva dejanja zoper delovno razmerje, med drugim tista s področja kršitve pravic delavk - kot kaznivo dejanje je namreč opredeljeno preprečevanje nosečnosti v okviru dela. Kazni za dejanja, ki delavcem omejijo ali kratijo njihove pravice, znašajo tudi do treh let zaporne kazni.

Odslej je kaznivo tudi izsiljevanje na delovnem mestu, za katerega se uporablja mednarodni izraz mobbing. Ta je kot kaznivo dejanje sicer obravnavan le v štiri evropskih državah - Franciji, Italiji, Švici in na Švedskem. Kazni za šikaniranje na delovnem mestu znašajo do dveh let zaporne kazni, v primeru hujših kršitev pa do treh let.

Novost je tudi kaznivo dejanje zaposlovanja na črno. Obsega le hujše primere zaposlovanja na črno, namreč zaposlovanje več oseb, ki jih storilec ne prijavi v zdravstveno in pokojninsko ter invalidsko zavarovanje in zato za njih tudi ne plačuje predpisanih prispevkov.

Poleg delodajalcev je zaostrena tudi odgovornost delavcev glede zlorabe pravic iz socialnega ali pokojninskega zavarovanja. Dodana je posebna oblika goljufije, ko storilec pristojnemu organu predloži lažne listine ali poda lažno izjavo in ga s tem preslepi, da izda odločbo o pokojnini, invalidnini ali denarnem socialnem dodatku. Dejanje je kaznivo, če v teh primerih niso podani pogoji za izdajo take odločbe.

Vir: www.rtvslo.si, avtor C.R:, Državni zbor RS

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 8 do 19 °C

Sobota
od 9 do 17 °C

Nedelja
od 8 do 18 °C

Ponedeljek
od 10 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat