| 

Poslovne priložnosti

Največje nevarnosti na spletu v 2008

Največje nevarnosti na spletu v 2008

31.10.2008 ob 12:01

Oktobra 2007 je potekala konferenca institucije GTISC, na kateri so strokovnjaki s področja varnosti na internetu razpravljali o prihajajočih nevarnostih na spletu v letu 2008. Glede na to, da je konferenca potekala že kar nekaj časa nazaj, lahko danes s pogledom nazaj preverimo, ali so strokovnjaki pravilno identificirali nevarnosti, ki letos prežijo na spletu.

Na konferenci je bilo govora predvsem o naslednjih nevarnostih:

* Ogroženosti tehnologij web 2.0 tehnologije,
* napadih s ciljanimi sporočili,
* botnetih,
* grožnjah, ki jih omogoča konvergenca mobilnih tehnologij.

Web 2.0 omogoča uporabnikom spleta boljšo uporabniško izkušnjo. Posledično lahko zaradi uporabe več aplikacij pride do več zlorab. Več interakcije s spletnimi stranmi hekerjem omogoča več priložnosti za vdor v računalnik. Proti tovrstnim zlorabam se je mogoče boriti predvsem s pomočjo večje skrbi za varnost na spletnih straneh ter bolj varnimi brskalniki.

Napadi z usmerjenimi sporočili se bodo od pošiljanja sporočil velikim korporacijam preusmerili na pošiljanje posameznikom. Kanali za pošiljanje so različni: od elektronske pošte, programov za takojšnje sporočanje, do družabnih mrež. Najučinkovitejša orodja za borbo proti tovrstnim sporočilom je programska oprema, ki tovrstna sporočila zazna in samodejno izbriše.

Botneti so se v preteklosti usmerjali predvsem v pošiljanje spama in drugih nezaželenih oblik sporočil. V prihodnosti bodo postali pomembno orodje za krajo osebnih informacij. Do njih bodo prihajali tudi s pomočjo phishinga, ribarjenja. Proti njim se bodo morali boriti predvsem ponudniki internetnih storitev ter upravljalci strežnikov, vendar pa je velik problem njihovo odkrivanje.

Zlorabe se bodo močno razširile tudi na različnih mobilnih napravah. Z njihovim razvojem so namreč postale čedalje bolj zanimive za tiste, ki želijo do zasližka priti na nelegale način. V boju proti tovrstnim zlorabam se bodo morali izkazati predvsem ponudniki tovrstnih storitev.

Vir in informacije: RiS, GTISC

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 10 do 17 °C

Sreda
od 9 do 18 °C

Četrtek
od 7 do 21 °C

Petek
od 10 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat