| 

Postal sem podjetnik

Kako nadaljevati prekinjen študij tudi ko ste zaposleni

Kako nadaljevati prekinjen študij tudi ko ste zaposleni

31.10.2008 ob 10:15

Za gradnjo kariere in izboljšanje zaposlitvenih možnosti je med drugim pomembna tudi stopnja formalne izobrazbe. Vsi, ki so iz kakršnih koli razlogov morali prekinit študij, na katerega so že bili vpisani, pa bi ga želeli nadaljevati, lahko vsako  leto v začetku oktobra izkoristijo možnost nadaljevanja le-tega še v tekočem šolskem letu.

Kako znova poprijeti za študij

Če je nekdo že bil vpisan v visokošolski program, ki ga je prekinil za več kot dve leti in bi ga s prihajajočim študijskim letom želel nadaljevati, mora vložiti prošnjo za nadaljevanje študija. Načini nadaljevanja študija pa se od fakultete do fakultete razlikujejo. Zato smo pod drobnogled vzeli 3 fakultete: Ekonomsko fakulteto, Filozofsko fakulteto ter Fakulteto za družbene vede članice Univerze v Ljubljani.

Na podlagi vložene prošnje za nadaljevanje študija fakulteta izda sklep za nadaljevanje in seveda tudi predpiše pogoje, pod katerimi nadaljnji študij poteka. Večina fakultet v primeru nedokončanega letnika zahteva, da se preostali izpiti nezaključenega letnika opravijo pred vpisom v naslednji letnik, a je to odvisno od vsakega primera posebej. Zaposleni se po večini odločajo za izredni študij, ki je prilagojen študiju ob delu, lahko pa nadaljujejo študij tudi v redni izvedbi.

Značilnosti izrednega študija

Za izredni študij je značilno, da se izvaja v popoldanskih urah in ob sobotah dopoldan. Po besedah Frančiške Trobevšek, prodekanje za dodiplomski študij na Filozofski fakulteti v Ljubljani, mora biti najmanj 30% predavanj, vaj in drugih študijskih oblik organiziranih izven rednega študija. Na njihovi fakulteti pa obvezne vsebine po navadi organizirajo ob koncih tedna ali v večernih urah. Enako pravilo velja tudi za termine izpitov, pri čemer še dodaja, da »ker so predavanja javna, se izredni študentje kot tudi drugi občani lahko udeležujejo tudi rednih predavanj.«

V osnovi fakultete od bivših rednih študentov ne zahtevajo prepisa na izredni študij (razen, če ni izvedljivo drugače). Pri tem je recimo izjema FDV Fakulteta za družbene vede, kjer je prehod pogoj za nadaljevanje študija. Na Ekonomski fakulteti nam je Tilen Balog, vodja službe za študijske zadeve, povedal, da pri njih »študent mora dokončati program, kot ga je vpisal. Torej če je bil redni, ko je prekinil, dokonča na rednem in enako velja za izredne študente, razen če kdo izrecno želi drugače.«

Redni/izredni študentje, ter šolnina

Če so postopki za vpis po prekinitvi študija bodisi na redni ali izredni študij precej podobni, pa je obstaja velika razlika pri višini šolnin in se ponekod razlikuje tudi glede na izbran študijski program. Večina fakultet tako omogoča plačilo šolnine v več obrokih, pri čemer se šolnina zniža v primeru enkratnega plačila celotnega zneska.

S plačilom šolnine in vpisom si vpisani pridobijo status študenta. Ne glede na izvedbo študija (redni, izredni) je razlika samo v zaposlenih in »nezaposlenih« študentih. Zaposleni s statusom študenta ne morejo koristiti nobenih bonitet, ki študentu ponavadi pripadajo, torej nakup bonov za študentsko prehrano, dela preko študentskih napotnic itd.

Vir: Finance, 8.10.2008, www.finance.si, Avtor: Jernej Razboršek
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 15 do 22 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 22 °C

Nedelja
od 12 do 24 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat