| 

Poslovne priložnosti

Najhitreje rastoča podjetja v Evropi

Najhitreje rastoča podjetja v Evropi

01.05.2008 ob 10:00

Zanje morda še niste slišali - ampak prisluhnite. Podjetja, ki so se lani znašla na listi 500 najhitreje rastočih (listo vsako leto sestavlja organizacija Europe's 500) se hitro širijo izven domačih meja. Dokazujejo, da tudi majhna in srednja podjetja lahko konkurirajo na globalnem trgu. Vsa podjetja, ki so se uvrstila med top 500, imajo povprečno 18% rast in v povprečju 16% rast števila zaposlenih, kar je veliko za območje počasne rasti, kot je Evropa. Na listi se je znašlo tudi nekaj slovenskih podjetij, in sicer na 30. mestu EngroTuš, sledijo pa Čistoča, Sinfonika, Siliko, Expo Biro, Prigo, Gold Club, Arcont, Occasio in Izoterm plama.

Nekaj primerov:
 - Gameloft - francosko podjetje, ustanovljeno leta 1999, ki izdeluje igre za mobilne telefone, je že v letu 2005 zasedlo 4. mesto, letos se je povzpelo na najvišjo stopničko. Igre, ki si jih uporabniki lahko prenesejo na svoje mobilnike, predstavlja enega najhitreje rastočih sektorjev med igričarji.Ustvarijo ali priredijo okrog 40 do 50 novih iger letno.
 - Spreadshirt - Svoboda izražanja je pomemben aspekt v tem nemškem podjetju, ustanovljenim pred samo štirimi leti, ki se je uvrstilo na 5. mesto. Na svoji spletni strani ponuja obiskovalcem, da brezplačno oblikujejo svoje T-shirt majice in jih pošljejo v spletno prodajo. Če se majica prodaja, avtor dobi provizijo. Podjetje ima danes že več kot 200 zaposlenih v večih enotah.
 - Webhelp - podjetje, ustanovljeno leta 2000 v Franciji, je specializiran klicni center, ki deluje na principu outsourcinga. Zanimivo je, da so svojo prvo enoto odprli v Bukarešti, naslednjo v Maroku, šele v letu 2005 prvo v Franciji. Stranke, kot so FedEx, Loreal, AXA dokazujejo, da je Webhelp prvi med francoskimi klicnimi centri, na listi pa zaseda 8. mesto.
 - Intercentros Ballesol - madridsko podjetje z 32 domovi za upokojence, ki dajejo vtis hotela s petimi zvezdicami, vendar s popolno oskrbo, omogoča upokojitev v stilu. Prebivalstvo celotne Evrope se stara, mest v domovih primanjkuje, prav tako ni domov višjega nivoja - Španci so se odločili to spremeniti in zasedajo 17. mesto.
 - DC Holding - na 26. mestu je vzhodnoevropski odgovor na Starbucks. podjetje, ustanovljeno leta 2002, ima danes 45 Double Coffee enot na področju Ukrajine in Baltika. Kavarne, kjer vas postrežejo s kavo in lahkimi prigrizki v izdelanem ambientu so pravi hit med mladimi.
 - Ferreti Group - zanje ste verjetno že slišali, saj gre za italijansko podjetje, ki s pravo mešanico italijanskega designa in vrhunske tehnike, že nekaj let izdeluje luksuzna plovila. Nekateri najbolj zaželjeni proizvodi, kot je Ferreti 881, ki sprejme 10 oseb in ima celo jakuzzi, imajo čakalno dobo tudi do štirih let. Na lestvici se nahaja na 28. mestu.
 - Iliotec Solar - 32. mesto in neustavljiva rast. Nemško podjetje, ki se ukvarja z izdelavo, montažo in vzdrževanjem solarnih panelov in instalacij tako na domovih, kot v poslovnih stavbah, dokazuje, da je prihodnost res sončna. Trenutno se širi v Južno Korejo.
 - Inspecs Group - Z izdelavo očal je britansko podjetje začelo že leta 1980, danes pa prodajo 6 milijonov očal letno, med drugim znam Speedo, Conran, Caterpillar, največ na trgih zunaj Velike Britanije. 39. mesto
 - GN Store Nord - Skandinavski design in tehnologija Bluetooth pomenita pravo kombinacijo in uvrstitev na 46. mesto za danske izdelovalce naglavnih slušalk. Na trgih ZDA je njihov model Jabra brezžičnih slušalk že velik hit, izdelujejo pa tudi slušalke za klicne centre.
 - IAWS Group - irsko podjetje na 50. mestu, je našlo svojo tržno nišo v kruhu, pripravljenem za peko, ki ga prodajajo predvsem trgovinam, restavracijam in catering družbam. Njihov kruh se prodaja celo v Franciji, rojstnem kraju francoske štruce.

Tina P.
(prebrano v BusinessWeek)

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 13 do 23 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 14 °C

Nedelja
od 6 do 17 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat