| 

Poslovne priložnosti

4 namigi za grajenje bogastva

4 namigi za grajenje bogastva

28.10.2008 ob 19:55

Ameriška revija “Money Magazine” je pripravila nekaj namigov, ki naj bi investitorjem pomagali k večjemu in varnejšemu grajenju bogastva. Namigi temeljijo na izkušnjah in dolgoletnih statistikah borznih gibanj.

1. Kdor riskira, profitira - nekako tako bi lahko prevedli prvi namig. Za najbolj donosno večanje investicij je potrebno igrati na dolgi rok. Barke ne zapustite, ko se bliža nevihta ali pa ste že sredi nje. Največja napaka, ki jo počnejo neizkušeni investitorji je, da prodajajo deleže svojih investicij, ko se pokažejo prvi znaki padanja tečajev. Zaupati morate v svojo investicijo in na dolgi rok se bo vaše tveganje še kako izplačalo.

2. Zgrešite dan - plačajte ceno
-svetovno poznan index S&P je med leti 1982 in 2001 pridobil v povprečju 11,8% letno. Ob predpostavki, da smo na začetku investirali 10.000 enot, bi na koncu tega obdobja imeli 93.075 enot. A le, če bi pri tej investiciji vztrajali ves čas. Če bi zamudili le 10 najboljših dni, ko je index dosegel največjo rast, bi bila ta vsota samo še 56.044 enot. Če bi zamudili 30 najboljših dni, bi bila vsota 28.144 enot in če bi zamudili 50 najboljših dni, bi na koncu dobili le 15.780 enot. Še en pokazatelj, da barke ne zapuščamo ob prvih znakih neurja.

3. Past upravljalskih provizij - Več kot plačujete za upravljalske in druge provizije, več izgubljate na dolgi rok.  Razlika med 1,5% in 0,2% provizijo je v obdobju 30 let pri povprečnem letnem donosu 8% znašala kar 308.168 enot. Toliko enot manj bi namreč dobil zaradi višje upravljalske provizije. To pomeni, da je potrebno skrbno izbirati, kam bomo investirali svoj denar. Upravljalska provizija, ki se na začetku zdi dokaj nepomembna, nam na koncu lahko pomeni ogromno razliko.

4. Več denarja ne pomeni več sreče - kljub temu, da denar v življenju prinaša mnogo pozitivnih stvari, pa nenehno pehanje za vse večjim bogastvom ne bi smelo biti glavna prioriteta v vašem življenju. Po raziskavah med ameriškim prebivalstvom, je razlika v deležu zelo srečnih prebivalcev med tistimi, ki imajo letne prihodke med 50 in 90 tisoč dolarji in tistimi, ki imajo prihodke nad 90 tisoč dolarjev, le 1%.

Vir: http://blog.janez.ws

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 11 do 23 °C

Nedelja
od 10 do 23 °C

Ponedeljek
od 10 do 25 °C

Torek
od 13 do 25 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat