| 

Aktualno

Pogovor z Jonathanom Cooperjem, direktorjem Poteza projektno svetovanje d.o.o.

Pogovor z Jonathanom Cooperjem, direktorjem Poteza projektno svetovanje d.o.o.

04.11.2008 ob 09:43

Pred vrati je jubilejna, že 10. Poslovna konferenca Portorož, ki je v teh letih, predvsem po zaslugi udeležencev, postala osrednji dogodek za gospodarstvenike in druge vplivne ljudi v Sloveniji in bližnjem prostoru. Letošnja tema je: Ali si globalna finančna kriza in eko strategija podjetij nasprotujeta ali dopolnjujeta? Kako pomembni sta v resnici?

Kot priprave na konferenco so z gostom letošnje Poslovne konference Jonathanom Cooperjem, direktorjem Poteza projektno svetovanje d.o.o., opravili kratek intervju. Cooper kot prvovrsten finančni analitik je povedal, da je zdaj odlična situacija, če imate denar, ker so stvari pošteno ocenjene, da je situacija slaba za zaposlene, a da smo že blizu dna, torej vrnitvi navzgor.

Predstavitev Jonathana Cooperja, pooblaščenega finančnega analitika

Cooper je bil rojen 4.8.1967 in ima ameriško ter državljanstvo Združenega kraljestva.

Delovne izkušnje:
10/2006 – Poteza Nalozbe d.o.o. – generalni direktor

 • Soustanovitelj in družabnik 40 milijonov evrov vrednega PIGF, ki vlaga v hitro rastoča majhna in srednje velika podjetja v jugovzhodni Evropi.
 • Odgovoren za uspešnost sklada, vključno z oblikovanjem vodstvene ekipe, povečevanjem sklada, opravljanjem investicij, oblikovanjem vrednosti portfelja podjetja in prehodi.
  09/2003 – 09/2006 – Ascendant Capital Advisors – generalni direktor
 • Soustanovitelj vodilnega regionalnega, samostojnega podjetja, ki se ukvarja s svetovanjem pri pripojitvah in prevzemih in svetovanjem pri naložbah.
 • Svetoval pri šestih transakcijah v skupni vrednosti 53 milijonov evrov, vključno s prvim hrvaškim menedžerskim odkupom, čezmejnimi mednarodnimi naložbami in domačimi pripojitvami. Svetovalni projekti vključujejo pregled konkurenčnih telekomov za T-Com (podružnica podjetja Deutsche Telecom), pregled dotacije za hrvaško Ministrstvo za znanost in storitve poslovnega načrtovanja za portfeljska podjetja zasebnega sklada HBOR.
 • Član IMAP (www.imap.com), največjega svetovnega omrežja samostojnih izvajalcev prevzemov in pripojitev.

10/1997 – 02/2003 – SEAF Trans Balkan Fund, Zagreb – glavni direktor za naložbe

 • Usklajeval naložbeno politiko pri skladu SEAF Trans Balkan Fund, zasebnem skladu za JV Evropo v vrednosti 24 milijonov dolarjev. Predstavil dotakratne dosežke pri odkrivanju, pogajanju in sklepanju naložbenih projektov. Predstavil dotakratne dosežke pri dodani vrednosti po naložbi, ki vodi do povečanja prihodka, tržnega deleža, dobička in izhodne vrednosti. Naložbena strategija, usmerjena v hitro rastoča zasebna podjetja z velikostjo naložbe med 100.000 in 4 milijoni dolarjev.
 • Glavni direktor za naložbe pri 11 naložbah, vključno s/z: 5 naložb v programsko opremo / visoko tehnologijo, 2 v živilskopredelovalno industrijo, 2 v distribucijo, 2 v kmetijsko dejavnost. Sklad je realiziral več projektov, vključno s/z: Spletni portal (49 % IRR), proizvodno podjetje (32 % IRR), distribucija farmacevtskih proizvodov (36 % IRR) in kabelska televizija (19 % IRR). Skupaj s skladom SEAF Growth Fund investirali 2 milijona dolarjev v podjetje za distribucijo farmacevtskih proizvodov. Skupaj s skladi SEAF Growth Fund, Soros Private Equity, and Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft mbH (DEG) investirali 19 milijonov dolarjev v povezavo podjetij za kabelsko televizijo.
 • Napredovanje od direktorja za naložbe (1997) do namestnika direktorja sklada (1998), direktorja sklada (2000) ter do glavnega direktorja za naložbe v jugovzhodni Evropi (2002).

Izobrazba
05/1996 – Pennsylvania State University, Smeal College of Business Administration

 • Magister poslovne administracije. Soavtor študije primera s profesorjem J. Randallom Woolridgeom. Član častnih društev Beta Gamma Sigma in Phi Kappa Phi.
 • Diplomirani inženir poslovne logistike (1989)

1996 – Inštitut CFA: pooblaščeni finančni analitik (CFA)

Dodatna znanja
Šolanje Euromoney: Predavatelj na tridnevnem izobraževalnem tečaju Euromoney “Zasebni in tvegani kapital”. Poučeval na Dunaju, v Milanu, Helsinkih, Kopenhagnu, Parizu, Kairu, Kuvajtu, Jordaniji, Bahrainu, Dubaju in JAR

Celoten intervju si preberite v nadaljevanju

Vprašanje: Finančna kriza se je premaknila v realen sektor. Kakšne bodo posledice zanj?

Cooper: Kot vidimo trg – mi delujemo na Hrvaškem - privatna podjetja težje dobijo posojila, še posebej daljša od pol leta. Zvišala se je obrestna mera. Podjetja dobijo posojila za 9 – 12 % obrestno mero, kar je precej več kot pred šestimi meseci, ko je bila 5 -7 %. To pomeni, da je denar težje dobiti, in da je dražji. Zato bodo podjetja morala prilagoditi svoj načrt širitve in rasti. Torej tudi načrte zaposlovanja ljudi, kar pomeni, če potujemo v produkcijski verigi navzdol, zmanjšati število zaposlenih. Pravo vprašanje je, kako dolgo bo trajalo. Je to kratkoročen padec ali dolgoročno obdobje?

Vprašanje: Kaj vi predvidevate?

Cooper: Hm, težko vprašanje…. mislim, da gre za kratkoročen upad. Če želimo videti, kaj se dogaja tu, moramo pogledati v zahodno Evropo. In če hočemo videti, kar je dogaja tam, moramo pogledati v ZDA. Amerika je še finančni vodja in se trudi reševati krizo. Prihaja do stabilizacije. Ukrepi ameriške centralne banke se zdijo, da do neke mere delujejo. Ukrepi se dnevno in tedensko sicer spreminjajo, a situacija tam se že umirja. In v kakšnih šestih mesecih se bo tudi pri nas.

Vprašanje: Koliko bo to vplivalo na Slovenijo, v primerjavi z drugimi zahodnimi državami? Ali bi bilo bolj pametno investirati v Slovenijo ali Veliko Britanijo?

Cooper: Glede na svoj položaj profesionalnega investitorja seveda moram reči, da je Slovenija najboljša država za investiranje. Tudi dejansko mislim, da sta Slovenija in jugovzhodna regija odlična za investicije zaradi dveh razlogov: cene premoženja so se zelo znižale v preteklih nekaj mesecih, tako da če smo še pred šestimi meseci rekli, da sta bili Slovenija in jugovzhodna Evropa dragi, lahko zdaj rečemo, ne da sta poceni, a pošteno ocenjeni. Drugo, mislim, da Slovenija in JV Evropa imata odlično pot pred sabo v naslednjih 20 letih, zato mislim, da je to prava lokacija za naložbe.

Vprašanje: Torej glede na vaša predvidevanja se že bližamo koncu?

Cooper: Mislim, da smo že blizu dna. Morda ga še nismo dosegli, smo pa blizu v naših trgih. Dosegli so ga v ZDA. Mislim, da so ga dosegli pred kakšnimi desetimi dnevi. Nižje ne more več iti. Zdaj bo kmalu tudi pri nas tako.

Vprašanje: Če bi recimo zdaj na veliko investirali, koliko bi? Kje bodo podjetja dobila denar za to glede na trenutno finančno krizo?

Cooper: Poleg tega, da vodim Potezo, usmerjam tudi naš sklad tveganega kapitala. Mi smo nedavno dvignili znesek, pripravljen za naložbe, na 30 milijonov evrov. Vidimo odlične priložnosti za tiste, ki imajo denar. Velikost krize je odvisna od debetnega trga, od bančnega sektorja, ki morajo pravilno delovati.

Vprašanje: Vi torej vidite priložnosti?

Cooper: Da, če ste kupec. Zvenim morda kot mrhovinar, vendar z mojega zornega kota je zdaj odlična priložnost za nakup za vse, ki imajo denar in cene so po moje zdaj pametne.

 

Vir: mag. Nastja Mulej, Idea Thinker, gsm: + 386 (0)41 540 866, New Moment - New Ideas Company, Ob dolenjski zeleznici 182, 1000 Ljubljana, Slovenia, tel.: + 386 (0)1 420 19 51, www.newmoment.si

 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 18 do 24 °C

Torek
od 17 do 24 °C

Sreda
od 14 do 22 °C

Četrtek
od 15 do 26 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat