| 

Postal sem podjetnik

Pozor, podjetniki, banke ne posojajo

Pozor, podjetniki, banke ne posojajo

29.10.2008 ob 09:13

Če ste do zdaj gledali samo na dobiček, je treba zdaj pomisliti tudi na skladnost virov z obveznostmi, kar vam zviša boniteto, svetujejo izkušeni računovodje

Mala podjetja čutijo finančno krizo predvsem v dveh oblikah: banke so jim skoraj povsem ustavile kreditiranje, na drugi strani vse težje izterjajo plačila. Kaj lahko storijo, sta razlagala predsednik in podpredsednik združenja računovodskih servisov Aleksander Štefanac in Miroslav Pikovnik.

O tem, kako bo kriza vplivala na bilance

Pikovnik: Malim poslovnim subjektom, ki delujejo predvsem na domačem trgu, se kriza v letošnjih bilancah še ne bo pokazala. Se pa že kaže pri izvozno naravnanih velikih in srednjih podjetjih. Izvozna naročila se jim zmanjšujejo že od novembra lani.

O zapiranju finančnih pip

Štefanac: Mala podjetja imajo ta čas največje težave, ker se je financiranje tako rekoč ustavilo. Česa takega pri nas še ni bilo. Če daš povpraševanje bodisi banki bodisi lizingu, dobiš odgovor, da trenutno ne financirajo, ne glede na boniteto, ne glede na znesek.

Pikovnik: Banke zahtevajo veliko natančnejše podatke že za podaljševanje posojil. Finančno-računovodski servisi lahko pomagajo s pripravo ustreznih podatkov in tudi z načrti, da si podjetnik izboljša bonitetno oceno. Za to mora dolgoročne finančne obveznosti uskladiti z viri. To je v bilanci stanja. Veliko podjetnikov ji ne pripisuje dovolj pomena, razmišljajo samo o tem, koliko je dobička in koliko davka je treba plačati.

O finančni nedisciplini

Štefanac: Bojim se, da bo plačilna nedisciplina šele začela razraščati. Zastoj pri prodaji nepremičnin bo imel posledice. V neprodanih stanovanjih so vezana ogromna sredstva. In to bo počasi verjetno sprožilo plaz.

Pikovnik: Mala podjetja ter obrtniki so pri plačilih običajno zadnji na vrsti.

Štefanac: V gradbeništvu so podizvajalci že do zdaj namesto plačila dobili stanovanje. Imaš pet lepih stanovanj, ampak jih ne moreš prodati.

Pikovnik: Če potrebuje sredstva, lahko podjetnik izvede sell and lease back, kar pa pomeni dodatne stroške. Razen tega so lizinške hiše zaostrile pogoje: za stanovanje v Kranjski Gori, ki je bilo prej 4.500 evrov, so zdaj pripravljene dati le še, denimo, dva tisoč evrov. Toda podjetnik vsaj pride do sredstev.

O preverjanju bonitete

Pikovnik: Vsi boljši računovodski servisi imajo programe za preverjanje bonitete. Če podjetnik začenja novo poslovno sodelovanje, bodisi da prodaja bodisi kupuje, so ti podatki zelo pomembni.

O izterjavi dolgov

Štefanac: E-izvršba deluje dobro: od 80 do 90 odstotkov izvršb je narejenih v treh, štirih tednih, in denar je v največ dveh mesecih pri upnikih. Dolžniki običajno plačajo sami, ker nočejo dodatnih stroškov. Modra kuverta s sodišča naredi precej večji vtis kot opomini upnikov. Sodiščem torej ostaja samo 20 odstotkov primerov, ko se dolžniki pritožijo. E-izvršba je bila uvedena letos spomladi in mislim, da se bodo zaostanki sčasoma zmanjšali.

O pripravi na bilanco 2008

Štefanac: Zdaj je že zadnji čas, da pridobijo podatke o letošnjem poslovanju, če jih še niso. Naj ne čakajo do 25. marca, kako bo z bilanco. Tudi podjetja, ki imajo dobre poslovne rezultate, čaka plačilo davka na dobiček. Ta denar imajo verjetno vezan. Za plačilo davka si marsikdo najame posojilo. Banke pa trenutno ne dajejo posojil. Torej je treba misliti na to.

Vir in informacije: Finance, 15.10.2008, www.finance.si, Avtor: Lojze Javornik

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od -2 do 4 °C

Torek
od -3 do 3 °C

Sreda
od -4 do 7 °C

Četrtek
od -4 do 6 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat