| 

Poslovne priložnosti

Tudi Mehika je lahko poslovna priložnost

Tudi Mehika je lahko poslovna priložnost

29.10.2008 ob 11:40

Mehika je lahko priložnost za slovenska podjetja, predvsem zaradi svojega geografskega položaja in nizkih stroškov dela, so se strinjali udeleženci okrogle mize mize o poslovanju z Mehiko.

Trenutna finančna kriza bo prizadela vse države, tudi Mehika ne bo izjema, vendar pa so v vsaki krizi poleg tveganj tudi priložnosti, je dejal mehiški veleposlanik na Dunaju Alejandro Diaz y Perezduarte. Mehiško gospodarstvo se sicer sooča z nekaterimi težavami, vendar se bodo z njimi "spopadli" s posebnim državnim programom, ki med drugim zajema vlaganja v cestno in elektrodistribucijsko infrastrukturo.

Mehika si bo po krizi opomogla prej kot večina sveta, meni konzul Mehike v Sloveniji Marko Voljč. Meni, da bi lahko bila slovenska podjetja bolj drzna, pri čemer pa poudarja, da mora biti odločitev za poslovanje v Mehiki dolgoročna. "Ne smejo iti tja za nekaj let, da bi na hitro zaslužili. Treba je premisliti, vzpostaviti odnose in tam ostati," meni.

Mehika ima dobre možnosti za rast, mlado delovno silo - povprečna starost je 28 let -, ki bo po Voljčevem mnenju dolgoročno cenejša kot v Evropi, tudi vzhodni. Država lahko zaradi geografskega položaja dobra odskočna deska na ZDA in Latinsko Ameriko, poslovneži so odprti za pogovore, so poudarili udeleženci okrogle mize.

Neposredne tuje investicije rastejo, in sicer so od leta 1999, ko so znašale 13,2 milijarde dolarjev, do junija letos narasle na 199,1 milijarde dolarjev, je povedal Diaz in izrazil upanje, da se bodo zanje odločila tudi slovenska podjetja. Večina teh investicij je iz ZDA (okoli 59 odstotkov) in EU (34 odstotkov), od koder sta največji vlagateljici Španija in Nizozemska.

Najpomembnejša izvozna tržišča Mehike so ZDA (84,7 odstotka vsega izvoza) ter EU in Kanada, izvozijo pa največ nafte in naftnih proizvodov, motornih vozil, srebra in izdelkov iz srebra, kave, bombaža. Največ uvozijo iz ZDA (50,9 odstotka), EU, Kitajske in Japonske, in sicer kovinsko predelovalne stroje, jeklarske izdelke, avtomobilskih delov, električne opreme.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) za zadnji teden novembra načrtuje odhod gospodarske delegacije v Ciudad de Mexico in Guadalajaro. Doslej so se prijavila tri podjetja, in sicer Le Tehnika, Metrel in Armeton.

Direktor Le Tehnike, ki med drugim izdeluje dele za telekomunikacijsko opremo in hidravlične izdelke, je dejal, da želijo raziskati, kakšne so možnosti na tamkajšnjem trgu. Metrel, ki izdeluje električne merilne instrumente, želi po besedah Irene Fakin povečati dejavnost v Mehiki, kjer trenutno delujejo prek štirih distributerjev. Podjetje Armeton, ki izdeluje uteži za pralne stroje, bo predvidoma v prvem četrtletju prihodnje leto v zvezni državi Nuevo Leon zagnal tovarno, kjer bodo proizvedli med 8000 in 11.000 uteži dnevno. Predstavnik Armetona Andrej Velec pravi, da so se za Mehiko odločili, ker gre za rastoč trg, ki je blizu ZDA, pričakujejo pa tudi povečanje kupne moči v Južni Ameriki.

Trgovinska menjava med Slovenijo in Mehiko v zadnjih letih narašča; tako je leta 1996 znašala 3,5 milijona evrov, leta 2000 21,9 milijona evrov, lani pa 40,9 milijona evrov, pri čemer je izvoz Slovenije lani znašal slabih 32,9 milijona evrov, uvoz iz Mehike pa dobrih osem milijonov evrov.

Glavni izvozni izdelki so črpalke in kompresorji, deli za rotacijske električne stroje, avtomobilski deli ter papir in karton, glavni izvozniki pa Danfoss Compressors, Kolektor Group, TBP iz Lenarta, Unior, Hidria in Količevo karton.

Iz Mehike Slovenija uvozi največ zdravil, medicinske opreme, izdelkov iz gume, kemijske izdelke, tudi osebne avtomobile. Največji uvozniki so Krka, Johnson & Johnson, Veyance Technologies Europe, Renalut Nissan, CHS.

Vir in informacije: STA, 15.10.2008, www.sta.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 18 do 31 °C

Ponedeljek
od 18 do 31 °C

Torek
od 19 do 31 °C

Sreda
od 19 do 28 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat