| 

Posel in moda

Zaščitna vloga omega-3 maščobnih kislin

Zaščitna vloga omega-3 maščobnih kislin

Omega-3 maščobne kisline znižujejo koncentracijo nasičenih maščob v krvi, na več načinov zaviralno vplivajo na nastanek aterosklerotičnih nepravilnosti na žilnih stenah in s tem izboljšujejo pretok krvi. Rahlo nižajo povišan krvni tlak. Zavirajo tudi vnetne procese in z njimi povezane poškodbe žilja. Zmanjšujejo nevarnost tromboze, ker povzročajo manjše zlepljanje krvnih ploščic. Zaradi te njihove lastnosti morajo biti pri njihovi uporabi previdni vsi, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi!

Rečemo lahko, da imajo te nenasičene maščobne kisline pestro zaščitno vlogo v našem organizmu. Žilam prijazno delovanje omega-3 nenasičenih maščobnih kislin potrjuje tudi dejstvo, da prebivalci ob severnih morjih značilno manj obolevajo za srčno in možgansko kapjo, ugotovili pa so tudi manjše pojavljanje rakavih obolenj.

Kaj so omega-3 maščobne kisline?

To so večkrat nenasičene maščobne kisline s posebno lego dvojne vezi v svoji molekuli. Telo jih ne more ustvarjati samo, zato jih je potrebno dodajati - s hrano ali s prehranskimi dopolnili. Potrebe pokrijemo z najmanj 1g teh maščobnih kislin na dan. Največ se jih nahaja v morskih ribah, priporočajo pa vsaj dva ribja obroka na teden. Vsebuje jih tudi ribje olje, vendar uživanja samega olja v večji meri ne priporočamo. Ribje olje je zmes številnih snovi, med drugim vsebuje tudi nekatere vitamine, ki jih telo potrebuje le v omejeni meri.

Navadna "kontinentalna" prehrana omega-3 maščobnih kislin vsebuje zelo malo, zato je glede na njihovo zaščitno vlogo smiselno jemanje kakovostnih prehranskih dopolnil. Na tržišču se nahajajo proizvodi večih proizvajalcev. Večinoma so to pripravki na osnovi olja severnomorskih rib. Med seboj se razlikujejo po vsebnosti omega-3, omega-6, omega-7, omega-9 nenasičenih maščobnih kislin in dodatkih za stabilizacijo le-teh.

Komu priporočamo jemanje dodatkov z omega-3 maščobnimi kislinami?

Priporočamo jih ljudem, ki teh esencialnih maščobnih kislin za vzdrževanje občutljivega ravnotežja v organizmu ne zaužijejo dovolj s hrano. Koristijo vsem, ki jim grozi nevarnost ateroskleroze, zlasti ob povišani koncentraciji trigliceridov v krvi. V velikem odstotku to velja za diabetike, a ne le zanje! Seveda zgolj dodajanje omenjenih kislin ni dovolj. Potrebno je poskrbeti tudi za zdrav, manj stresen način življenja s pestro in uravnoteženo prehrano z manjšo zastopanostjo živalskih maščob, za dovolj gibanja, za primerno telesno težo. Da je smeh pol zdravja, pa so itak vedele že naše babice.

Vir: www.ce-lekarne.si - Pripravila: Mirjam Hočevar Korošec, mag.farm.

sorodni članki