| 

Postal sem podjetnik

Zlata gazela 2008 je skupina Instrumentation Technologies

Zlata gazela 2008 je skupina Instrumentation Technologies

22.10.2008 ob 20:37

Zlata gazela 2008 je skupina Instrumentation Technologies

Časopisna družba Dnevnik, d. d., je danes v Cankarjevem domu v Ljubljani razglasila najboljše med hitro rastočimi slovenskimi podjetji in podelila zlato, srebrno in bronasto gazelo 2008. Kipec zlate gazele je pripadel skupini Instrumentation Technologies, kipec srebrne gazele podjetju Monting SK in kipec bronaste gazele podjetju Mimovrste. Petsto najhitreje rastočih slovenskih podjetij je v petih letih, od leta 2002 do 2007, ustvarilo kar 9344 novih delovnih mest in v tem času za skoraj 5,6-krat povečalo obseg prodaje.

Zlata gazela 2008 – Instrumentation Technologies, d. d.
Leta 1998, ko je Rok Uršič po vrnitvi iz Združenih držav Amerike ustanovil podjetje, so le redki verjeli, da se da na področju merjenja lege elektronskih gruč v pospeševalni cevi sinhrotrona dognati kaj novega, kaj šele, da bi se s tem zaslužilo. Pospeševalniki osnovnih delcev ustvarjajo trg, ki je dostopen le podjetjem z vrhunskim znanjem, saj so to naprave, ki vsebujejo najnovejše tehnološke rešitve na področju mehanskih konstrukcij, materialov, elektronike, računalništva in vakuumske tehnike. Podjetje ima danes 42 redno zaposlenih in v svoje vrste privablja ugledne strokovnjake iz Slovenije in tujine. Edinstvenost podjetja je v orientiranosti na najzahtevnejše svetove trge – njegove stranke so najuglednejši znanstveni in raziskovalni laboratoriji od Kitajske, ZDA in Avstralije do slovitega CERN-a, ki jim instrumenti podjetja Instrumentation Technologies omogočajo opravljanje znanstvenih eksperimentov s poprej nepredstavljivo natančnostjo. Podjetje je v sodelujočo skupnost povezalo znanstvenike vsega sveta, ki pri svojem delu uporabljajo njegove instrumente.

Srebrna in bronasta gazela 2008
Naziv srebrne gazele 2008 je pripadel podjetju Monting SK, d. o. o., ki izdeluje in montira stroje za proizvodnjo kamene in steklene volne, bronasta gazela 2008 pa je postalo podjetje Mimovrste, d. o. o., v katerem razvijajo spletne rešitve in opravljajo storitve e-trgovine.

Letošnjih petsto gazel je v petih letih ustvarilo 9344 delovnih mest
V petih letih, od leta 2002 do 2007, je petsto najbolj dinamično rastočih slovenskih podjetij ustvarilo 9344 delovnih mest. Pri tem je vsak zaposleni v povprečju prejemal 1152 evrov plače in prispeval k ustvarjeni dodani vrednosti v višini 37.553 evrov. Prihodki od njihove prodaje so dosegli vrednost 3,65 milijarde evrov, ob tem pa so slovenske gazele v letih od 2002 do 2007 za 5,6-krat povečale vrednost prodaje. V primerjavi z lansko generacijo so se letos na lestvico uvrstila nekoliko večja podjetja. Podjetje na letošnji lestvici je v povprečju zaposlovalo 34 ljudi, lani 31. Tudi letošnje gazele so, podobno kot lani, v petih letih več kot podvojile število zaposlitev – indeks rasti števila zaposlenih je 222 (lani 228). To pomeni, da je bilo od vseh delovnih mest v petstotih gazelah več kot polovica, tj. 9.344 ali 55 odstotkov, delovnih mest ustvarjenih na novo.

Letošnje gazele presegajo lansko generacijo tudi po vrednosti kapitala in sredstev. Povprečna vrednost kapitala na lestvico uvrščenega podjetja dosega 1.613.777 evrov (lani 1.301.111 evrov) in povprečna vrednost sredstev 10.863.520 evrov (lani 7.900.767 evrov).

Podelitev priznanj
Kipec zlate gazele 2008 je direktorju podjetja Instrumentation Technologies Roku Uršiču podelil minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak, direktor podjetja Monting SK Silvester Knez je srebrno gazelo 2008 prejel iz rok veleposlanice Republike Francije, predsedujoče članice EU, Chantal de Ghaisne de Bourmont, bronasto gazelo 2008 pa je Jugoslavu Petkoviću, direktorju podjetja Mimovrste, izročil predsednik uprave časopisne družbe Dnevnik, mag. Branko Pavlin.

Podrobnejše informacije o projektu Slovenska gazela 2008 so dostopne na spletnem naslovu www.gazela.com, arhiv sporočil za medije pa boste našli na www.gazela.com/press/.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat