| 

Poslovne priložnosti

Maroko stavi na turizem

Maroko stavi na turizem

23.10.2008 ob 08:00

Maroko je severnoafriška država, ki je gospodarsko zelo povezana z Evropo. EU z njim krepi medsosedsko sodelovanje, pri tem pa izpostavlja področja, kot so turizem, energetika, trgovina, promet, raziskave in inovacije. Skromne gospodarske odnose z Marokom vse bolj krepi tudi Slovenija.

Maroko je država s približno 31,5 milijona prebivalci in se v zadnjem času pospešeno gospodarsko razvija. Država je privlačna za tuje podjetnike in vlagatelje, ker ponuja relativno poceni delovno silo in manjše davčne obremenitve. Napredek Maroka je letos potrdila tudi Evropska komisija, ki je s to severnoafriško državo začela pogajanja o liberalizaciji trgovine, storitev in investicij, po drugi strani pa so maroške oblasti napovedale reforme na področjih izobraževanja, zdravstva in kmetijstva.

EU je za uresničevanje ciljev v okviru evropske sosedske politike za obdobje med letoma 2007 in 2010 Maroku namenila več kot 650 milijonov evrov. Prednostna področja bodo energetika, področje raziskav in razvoja, liberalizacija trgovine in mobilnosti ljudi.

Nov zagon naj bi dobil tudi turizem. Maroko je namreč že sedaj pomemben partner EU, še posebej na tem področju. Strani nameravata v prihodnje sprejeti številne ukrepe in izvesti številne projekte za trajnostni razvoj sredozemskega turizma. Ob tem nameravata okrepiti še sodelovanje na področju pomorstva in ribištva, okolja, upravljanja obalnih območjih v Sredozemlju in pristanišč ter na področju logistike, predvsem integracije med morsko in kopensko.

Unija za Sredozemlje po zagotovilih EU na sodelovanje med stranema ne bo vplivala, saj je sosedska politika dvostranska, vzpostavljajoča se unija pa bo predstavljala regionalno sodelovanje. Bo pa Unija za Sredozemlje slovenskim izvoznikom zagotovo prinesla nove priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja, saj sta med 43 članicami tako Slovenija kot Maroko.

Slovenija je letos izdala uredbo o ratifikaciji sporazuma z Marokom o sodelovanju v izobraževanju, kulturi, znanosti in športu, ki sta ga vladi podpisali že junija 2004. Naša država si veliko obeta tudi od Evro-sredozemske univerze s sedežem v Sloveniji, ki bo z izobraževalnimi programi, usmerjenimi tudi k aktualnim potrebam sredozemskega turizma, prispevala in spodbujala sodelovanje med državami partnericami.

Ob hitrem gospodarskem razvoju se v Maroku odpira vse več možnosti za tuje investicije. Tu so mišljeni predvsem infrastrukturni projekti ter tisti za izboljšanje energetske oskrbe, razvoj kmetijstva in vzpostavitev bolj učinkovitega javnega sektorja. Zanimivo pa je tudi partnersko sodelovanje za vstop na bližnje trge obeh držav.

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 9.10.2008, Avtor: Barbara Dovč

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 11 do 23 °C

Nedelja
od 10 do 23 °C

Ponedeljek
od 10 do 25 °C

Torek
od 13 do 25 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat