| 

Posel in moda

Ste raztreseni? Zakaj?

Ste raztreseni? Zakaj?

Vsi smo že doživeli kakšen dan ali dva - morda tudi teden ali celo mesec dni - ko se preprosto nismo mogli osredotočiti na ničesar. V enem trenutku beremo članek na spletu, v naslednjem že pišemo elektronsko sporočilo poslovnemu partnerju, in še preden se zavemo smo že na "messengereju" s prijateljem, preverjamo kako je kaj z našimi delnicami, na tiskalniku tiskamo zapiske za sestanek, ki se bo pričel čez dobrih 5 minut ... In rezultat našega početja: imamo občutek, da ni nič narejeno!?

 
A naj povemo (na našo in vašo srečo), da morda za takšno vedenje le nismo popolnoma sami krivi. Zadnje raziskave so namreč pokazale, da je obseg vzrokov, da se ne moremo zbrati, zelo širok in sega vse od zdravstvenih do instiktivnih. Dobra novica pa je tudi ta, da obstajajo načini in metode, s katerimi lahko izboljšamo svoj občutek za osredotočanje na samo eno stvar istočasno.
 
Hiperaktivnost
Zdravstvene statistike ocenjujejo, da 3% do 5% otrok trpi za motnjo pozornosti oziroma za t.i. hiperaktivnostjo. Hiperaktivnost sodi med dokaj pogoste motnje pozornosti, ki se izraža s pretiranim gibanjem, z nemirom in nenehnim tekanjem naokrog. In kar 30% do 70% teh otrok svoje težave prenese v odraslo obdobje. Ljudje s to vedenjsko motnjo, katere vzrok so lahko minimalna možganska poškodba, dednost, preobremenjenost in stres ali ekološki dejavniki (razne zastrupitve iz okolja), imajo pogosto težave z organiziranostjo in doslednostjo pri izpolnjevanjem preprostih nalog. Ker je hiperaktivnost bolezensko stanje, ga je možno zdraviti oziroma omejiti do neke meje.
 
Potrebujete več spanca
Pomanjkanje spanca ima lahko veliko večje učinke na vašo zmožnost koncentracije, kot si morda mislite. Rešitev je preprosta: privoščite si dolg in kvaliteten spanec!
 
Ugasnite televizor
Nič ni narobe z gledanjem televizije. Vendar ko istočasno počnete še nekaj drugega, je dokazano, da boste za to potrebovali za polovico več časa, kot pri ugasnjeni televiziji. Šumi, glasovi in slika v ozadju zelo motijo vašo koncentracijo na drugo delo, ki ga ob tem opravljate.
 
Meditacija
Dokazano je, da meditacija in podobne oblike sproščanja pomagajo pri koncentraciji in pri zmožnosti, da odmislite vse motnje iz okolice in se posvetite le svojemu opravilu!
 
Moteča moderna tehnologija
Nenehno zvonjenje telefonov, brnenje mobilnikov, ki so vklopljeni na vibriranje, šumi, ki jih oddajajo računalniki in druga oprema so zelo moteči dejavniki pri delu. Po zbranih statističnih podatkih povprečni delavec vsake tri minute preskoči iz enega na drugo opravilo. Da se vrne na prvotno, to je originalno opravilo, pa porabi vsaj 30 minut! Torej ugasnite vse nepotrebne naprave v vaši bližini in razliko boste opazili v hipu!
 
Potrebujte več telesne vadbe
Dokazano je, da sta telesna vadba in zmožnost mentalne koncentraciji v ravnovesju, ki omogoča zdravo življenje brez nepotrebnih vznemirjanj, ki jih povzročajo motnje v okolici. Torej telovadite!
 
Potrebujete več "miselne" telovadbe
Tudi vaši možgančki potrebujejo telovadbo. Zlasti v daljših premorih med eno in drugo službo poskrbite, da vaše mentalne sposobnosti ne bodo popolnoma zaspale, saj to vpliva tudi na zmožnost koncentracije. Rešitev je več: recimo reševanje križank, branje knjig, prebiranje strokovnega gradiva ipd.
 
Razmetan delovni prostor
Če ni reda in organiziranosti v vašem delovnem prostoru, ga tudi pri vašem delu ne bo! Zato redno skrbite za čistočo in red vaše delovne mize in celotnega delovnega okolja, pa bo tudi delo steklo bolj tekoče!
 
Povzeto po www.forebs.com - Eight Reasons Why You Can't Pay Attention, By Allison Van Dusen

sorodni članki