| 

Postal sem podjetnik

Kako doseči svoje v službi?

Kako doseči svoje v službi?

Ali vedno (ali sploh kdaj) dosežete "svoje" v službi? Vsakodnevno ste na delovnem mestu v stiku s svojim šefom in sodelavci. Ob tej zahtevni interakciji morate istočasno manevrirati z razno raznimi odnosi in jih uravnotežiti z obveznostmi in nalogami, ki so del vaše službe, ob upoštevanju poslovne politike in etike vašega podjetja. Torej kar naporno delo, kajne? In če ob tem, še vedno potegnete krajši konec, ko pride do izražanja vaši želja in potreb, potem ste se resnično znašli v delovnem peklu.

 
Da pa stvari le ne bodo prehude, vam v nadaljevanju ponujamo nekaj rešilnih nasvetov, kako lažje priti do tistega kar vi želite!
 
Moč besede NE
Za nekatere delavce, če ne kar večino njih, je največji delovni izziv - odkloniti delo, reči "ne". Konec koncev nihče noče izpasti kot neprijazen in neustrežljiv so-delavec, zato večinoma pristanemo na vse zgolj iz gole obveznosti in priučene vljudnosti. Vendar se strokovnjaki iz delovne psihologije ne strinjajo s takšnim vedenjem na delovnem mestu. Reči "ne", ko je le-to na mestu, je ne le profesionalno in iskreno pač pa tudi zdravo za osebni razvoj in čustveno stanje delavca. Recite "ne", ko nečesa ne zmorete ali nočete storiti, bodite ob tem odločni, iskreni in svoj odgovor obrazložite, podajte tehten argument za svoj "ne"!
 
Zmagajte v dialogu
Zlato pravilo pogajanja: več poslušajte in manj govorite! Dajte svojemu sogovorniku občutek, da ste na "isti strani brega". Ne skačite mu v besedo in ne postavite se že takoj na začetku pogajanja v obrambni položaj! Pustite človeku povedati svoje, da boste sploh slišali, kaj ima povedati, konec koncev je verjetnost, da razmišljata enako velika in lahko iz razgovora oba odideta kot zmagovalca.
 
Prepričajte sodelavce
Ko predstavljate svoje ideje, prepričajte sodelavce v to, kako bodo le-te dobre tudi za njih, za celo podjetje in ne samo za vas osebno. Predstavite najboljše lastnosti, prednosti svoje ideje, uporabite vsa možna razpoložljiva sredstva za predstavitev, izogibajte pa se ustrahovanju in besedam: "Zato ker sem jaz tako rekel!" Veliko dobro delo je običajno plod dela delovnega tima in ne individualnih zmag posameznika!
 
Pokažite hvaležnost
Bodite hvaležni za kakršno koli pomoč, ki ste jo prejeli doslej. In to tudi pokažite. Recimo pošljite zahvalno čestitko, elektronsko sporočilo, manjše darilce ali kaj podobnega osebi, ki vam je pomagala. Tako vam bodo še naprej z veseljem pomagali, saj boste dokazali, da ste hvaležni za njihovo pomoč, vi pa boste lažje dosegli "svoje" tudi v prihodnje.
 
Bodite realni
Imejte realne želje in zahteve! Vprašajte se, če le niso vaše potrebe prevelike in želje prezahtevne, in je to razlog, da nikoli ne dosežete, tistega kar želite in ne dobite tistega kar vi mislite, da potrebujete!
 
Vedno imejte plan
Ko izražate svoje želje ali zahteve svojim sodelavcem ali nadrejenim imejte vedno v naprej pripravljen plan s točno obrazložitvijo svojega dejanja. Recimo, če gre za nakup neke nove programske opreme, imejte pripravljenih več ponudb z oceno stroška nakupa, kakšne bodo prednosti za podjetje po nakupu te opreme, ali bodo s tem kaj pridobili tudi vaši sodelavci in ne sami vi ... skratka nastopite profesionalno in ne egoistično ter zgolj iz lastnih vzgibov in motivov!
 
Prosite za povratno informacijo
Ko izpostavite svojo prošnjo, željo ali potrebo, vedno prosite za povratno informacijo. Recimo, kaj si o tem mislijo vaši sodelavci? Ali tudi oni to odobravajo? Ali tudi šef smatra, da je to res nujno potrebno? Na ta način, se bodo tudi ostali počutili "del" te prošnje in želje, dobili bodo občutek, da to tudi oni potrebujejo in na kocu se bo vaša želja spreobrnila v "skupno" željo, katero pa ne bo mogoče več zavrniti.
 
Povzeto po www.msn.com - How to Get Your Way at Work, By Patrick Erwin, CareerBuilder.com writer

sorodni članki