| 

Posel in moda

Zakaj je holesterol škodljiv?

Zakaj je holesterol škodljiv?

20.10.2008 ob 13:48

Holesterol je pomembna sestavina v vsaki celici človeškega telesa. Poleg tega, da je gradbeni element celičnih membran in ovojnic živčnih celic, je tudi sestavni del žolčnih kislin, spolnih hormonov, hormona nadledvične žleze in vitamina D. Telo si holesterol zagotavlja z lastno sintezo v jetrih – endogeni holesterol, slabo tretjino pa človek vnese v svoje telo s hrano živalskega izvora – eksogeni holesterol.

 
Kot voskasta, maščobi podobna snov, je v vodi netopen, zato vezan z beljakovinami v delcih, imenovanih lipoproteini, kroži v krvi. Glede na sestavo teh delcev ločimo lipoproteine nizke gostote (LDL), kateri holesterol odlagajo v žilne stene velikih žil in lipoproteine velike gostote (HDL), ki holesterol odstranjujejo iz žilnih sten in ga prenašajo v jetra. Želimo si, da bi imeli v krvi čim manj škodljivega LDL holesterola (manj kot 3 mmol/l) in čim več koristnega HDL holesterola (več kot 1 mmol/l).
 
Škodljivost holesterola
 
Naše zdravje je ogroženo, če je v krvi preveč LDL holesterola. Takrat govorimo o hiperholesterolemiji. Odvečni holesterol se odlaga zlasti v stenah velikih žil, zato se stena zadebeli in povzroča zmanjšan pretok krvi, lahko pa se žila popolnoma zamaši. Gre za proces ateroskleroze, ki se lahko razvije kjer koli v telesu. Najbolj pogost je v koronarnih arterijah, kjer lahko povzroči srčni infarkt, v možganskih arterijah, kjer lahko povzroči možgansko kap, ter v arterijah nog, kjer lahko povzroči odmrtje (gangreno) dela ali celo cele noge.
 
Poleg holesterola pospešujejo aterosklerozo še zvišane ravni trigliceridov, znižane ravni HDL holesterola, visok krvni tlak, kajenje, debelost, telesna nedejavnost, in stres. Ateroskleroza je v Sloveniji že zelo razširjena in neposredno ali posredno povzroči kar polovico vseh smrti. Zaskrbljujoče je dejstvo, da ima danes zvišane vrednosti holesterola že veliko otrok in mladostnikov.
 
Če se želimo obvarovati pred težavami zaradi ateroskleroze in srčno-žilnimi zapleti, moramo razumeti, kateri so vzroki za njeno napredovanje. Današnji način življenja z uživanjem visoko-kalorične mastne hrane, alkohola in kajenje ter telesna nedejavnost so glavni krivci za napredovanje te bolezni in na te dejavnike lahko sami vplivamo. Vzroki so še dedna nagnjenost k hiperholesterolemiji in zgodnja srčno-žilna bolezen v družini, na katere pa sami nimamo vpliva. Bolj so ogroženi starejši, sladkorni bolniki, tisti, ki imajo zvišan krvni tlak. Priporočamo, da si odrasli preverijo vrednost holesterola v krvi vsaj vsakih 5 let.
 
Zniževanje holesterola v krvi
 
Za zniževanje holesterola v krvi poznamo številne učinkovine, ki so razvrščene glede na način delovanja v statine, fibrate in zaviralce absorbcije holesterola ter ionske izmenjevalce. Gre za sorazmerno varna zdravila, ki so učinkovita le ob redni uporabi skozi daljši čas. Mnogi bolniki se ne zavedajo, da je zdravljenje s temi zdravili veliko bolj učinkovito, če hkrati izvajajo še ukrepe zdravega načina življenja.
 
Ljudje si lahko sami veliko pomagamo tako, da skušamo vpeljati zdrav način življenja z zdravim prehranjevanjem in več telesne aktivnosti, da omejimo uživanje alkohola in opustimo kajenje.
Vsak dan si vzemimo vsaj 30 minut časa za primerno telesno aktivnost, kot je hoja, kolesarjenje, plavanje.
 
Iz prehrane izločimo mastne mesne izdelke, zmanjšajmo porabo soli, omejimo uživanje alkohola. Privoščimo si sadje in/ali zelenjavo v vsakem obroku. Priporočamo tudi uživanje stročnic (grah, fižol, soja), orehov, lešnikov, žitaric in izdelkov iz polnozrnate moke. Oljčno olje in predvsem severnomorske ribe v prehrani uspešno znižujejo LDL holesterol.
 
Ukrepi za zmanjšanje vrednosti holesterola v krvi so številni. Številne raziskave so uspele dokazati, da se raven holesterola v krvi bistveno zmanjša že pri doslednem upoštevanju načel zdravega načina življenja. Vendar je le malo ljudi tako discipliniranih, da se odpovedo okusni visoko kalorični hrani in ostalim razvadam.
 
Vir: www.ce-lekarne.si - Pripravila: Mateja Cvirn Novak, mag. farm., spec.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat