| 

Postal sem podjetnik

Pomembnost telesne govorice na razgovoru za službo

Pomembnost telesne govorice na razgovoru za službo

20.10.2008 ob 11:04

Bliža se dan D, dan vašega razgovora za novo službo, ki jo preprosto hočete dobiti! Zato se imate namen maksimalno pripraviti na razgovor - izbrali ste primerno obleko, celo k frizerju boste odšli, o podjetju ste naredili celo "študijo" - s čem se ukvarjajo, kakšne so njihove vizije in želje za prihodnost ... Skratka nič vam ni ušlo iz glave. A pri tem ne pozabite dejstva, da si bo vaš bodoči potencialni delodajalec o vas ustvaril mnenje že v prvih 10 minutah razgovora. In še to, da bo to mnenje baziralo večinoma (kar 85% delež) na neverbalnem komuniciranju. Pač pa se bo osredotočil na druge znake, ki jih boste "oddajali", kot so recimo ton in mirnost vašega glasu, način kako boste sedeli, kakšna bo vaša telesna drža in podobno. Skratka njegova prva ocena bo odziv na všečnost vaše sicer neprostovoljne telesne govorice.

 
V nadaljevanju opisujemo šest načinov, kako boste s svojo telesno govorico, pridobili prednost na razgovoru pred drugimi kandidati.
 
1.      Bodite pristni od prvega trenutka naprej.
Ko pozdravljate svojega sogovornika, ga glejte v oči, se pri tem nasmehnite - nasmeh naj bo iskren in ne prisiljen - trdno in odločno mu pri rokovanju stisnite roko (a ne premočno!). Ves čas razgovora bodite s celim telesom in obrazom obrnjeni proti sogovorniku. Osredotočite se na njegov zgornji del obraza - trikotnik od leve obrvi preko nosne kosti do desne obrvi do konice nosu. Vedno se izogibajte strmenju v sogovornikovo čelo, ustnice in usta. Odločen pogled iz oči v oči pa je znak spoštovanja in interesa.
 
2.      Pazite na "odvečno" energijo.
Razgovor za službo vam nedvomno požene kri po telesu! Polni ste adrenalina in kar prekipevate od energije. Zato pazite kako pokažete to svojo nakopičeno energijo! Namreč lahko si jo napačno razlagajo kot nervozo. Strokovnjaki s področja nebesednega komuniciranja zato svetujejo, da se na razgovoru ne dotikajte svojega obraza, vratu, ust ali ušes. Kajti to naj bi bili očitni znaki, da nekaj prikrivate, da vam je nelagodno in nerodno pred sogovornikom.
 
3.      Kaj storiti z rokami in dlanmi?
Roke razširjeno položite na mizo in bodite pri tem sproščeni. Tako pokažete svojo "odprtost" za razgovor. Stisnjene dlani v pest nakazujejo na agresijo. Če držite eno dlan v drugi, vas to označuje za zaprto, negotovo osebo. Roke prekrižane na prsih pa o vas povedo, da ste se postavili v obrambni položaj, da ste zdolgočaseni in nezainteresirani.
 
4.      Položaj nog.
Noge naj bodo sproščeno položene trdno na tla, ena poleg druge, stopala plosko na tleh. Prekrižane noge nad koleni postavijo med vami in sogovornikom nepremostljiv zid. Poleg tega pa nenehno križanje nog iz ene na drugo stran delujejo moteče na vašega sogovornika. Tudi prekrižana gležnja sta slab zank, saj nakazujeta na to, da si v tistem trenutku želite biti nekje drugje.
 
5.      Drža telesa.
Vzravnana drža telesa je obvezna. Hrbet naj bo raven, ramena rahlo potisnite nazaj. Na ta način boste delovali samozavestno in odločno, obenem pa boste "odprli" svoja pljuča, kar omogoča lažje dihanje.
 
6.      Gibanje s prsti.
Izogibajte se vsaj dveh zelo pogostih gest s prsti. In sicer potrkavanja s prsti ob mizo in usmerjanje dlani z dvignjenim palcem in odprtim kazalcem (v obliki pištole) proti sogovorniku. Oboje je znak agresivnega razpoloženja.
 
Povzeto po www.msn.com - Body Language and the Interview, By Joe Turner, Career Coach

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


ata | 20.10.2008 ob 12:28
svinčnik v roki pomaga!
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat