| 

Posel in moda

Naužite se svetlobe!

Naužite se svetlobe!

17.10.2008 ob 19:23

Naravnejšega od sončne svetlobe ne obstaja. Ljudje se moramo redno izpostavljati soncu, če hočemo ostati zdravi, ali to zdravje izboljšati. Sončna svetloba je, tako kot svež zrak, čista voda in kakovostna in uravnotežena prehrana, osnovno živilo. Če je nismo deležni v zadostni količini, bo naše zdravje trpelo. Ob pravilni uporabi je jasno, da je sončna svetloba izjemno močno terapevtsko sredstvo, za duševno in fizično zdravje. Celotno človeško zgodovino so se zanašali nanjo pri preprečevanju in zdravljenju najrazličnejših zdravstvenih težav.

Tako lahko z gotovostjo rečemo, da je glavni vzrok za jesensko slabo razpoloženje in oslabljeni imunski sistem, pomanjkanje svetlobe. Moč svetlobe je v primerjavi s poletjem močno zmanjšana. Poleg tega se manj časa zadržujemo na prostem. Vendar pa je, kot rečeno, svetloba izjemno pomembna. Skozi oči pride neposredno do naših možganov, kjer spodbuja proizvodnjo prenosne snovi serotonin in endorfinov, ki nas razvedrijo. Če nam manjka svetlobe, potem "proizvodnja sreče" v možganih ne deluje. Zato pa je okrepljena proizvodnja melatonina, torej snovi, ki pravzaprav usmerja spanec. Zaradi nje se počutimo utrujeni in zaspani.

Zato poskusite, da bi se vsak dan vsaj za četrt ure zadrževali na prostem, najbolje okoli poldneva, da se naužijete dovolj dnevne svetlobe. Na ta način bi bilo razmerje med serotoninom in melatoninom ter s tem tudi vaše razpoloženje spet v ravnovesju.

 

Vir: http://vsi-zdravi.org, www.aktivna.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat