| 

Posel in moda

Minuta za zdravje med delovnim časom

Minuta za zdravje med delovnim časom

15.10.2008 ob 14:06

Vsem, ki pri delu veliko sedijo, priporočamo, da delo večkrat za nekaj trenutkov pretrgajo, se pretegnejo, odprejo okno in nekajkrat globoko vdihnejo in izdihnejo. Posebno toplo pa jim priporočamo, da v dve-minutnih kratkih pavzah napravijo tudi kakšno gimnastično vajo, posebej izbrano za poklice, ki se pretežno opravljajo v sedečem položaju. V nadaljevanju je zbranih nekaj preprostih a koristnih vaj. V "minuti za zdravje" napravite eno ali dve vaji po lastni izbiri. Kombinirate jih lahko kakor vam najbolj prija, izbor je precejšen!

Vaje za kratek aktiven odmor za pisarniške delavce

Prva vaja: čim večkrat pretrgajte sedenje.
Vstajajte in sedajte na svoj sedež vsaj pol minute. Eno nogo držite pri tem dvignjeno pod stolom.

Druga vaja: dviganje noge v prednoženje.
Vzravnano sedite, iztegnite predse levo nogo in jo spustite na pod; nato dvignite desno nogo in jo spustite. To večkrat zaporedoma ponovite.

Tretja vaja: dviganje obeh nog hkrati v prednoženje.
Vzravnano sedite, iztegnete obe nogi predse, stopala pritegnete proti golenom in napnete vse nožne mišice. Ko noge spustite na tla, se sprostite.

Četrta vaja: pokrčenje nog k prsim.
Sedite na stolu, oprimite se nog pod koleni, nogi pokrčite in dvignite na prsi. Hrbet naj bo okrogel, glavo sklonite in se s čelom dotaknite kolen.

Peta vaja: gibi z glavo.
Glavo premikamo v različne smeri. Delajte klone naprej-nazaj, v levo in desno, glavo obračajte v levo in desno ter krožite z njo v različne smeri. Vaje z glavo delajte počasi, previdno, nikoli s silo. Med prehod iz ene v drugo smer, glavo vedno poravnajte v začetni položaj.

Šesta vaja: oziranje nazaj.
Sedite vzravnano. Ozrete se prek leve rame nazaj, ozrete se prek desne rame nazaj. Tudi hrbtenica naj se "vije".

Sedma vaja: podajanje telefonskega imenika okrog bokov.
Stojite. V roke vzemite debelo knjigo in si jo predajajte iz roke v roko okrog bokov. Krožeči knjigi se ogibamo z gibanjem bokov, ki jih potiskamo v vse smeri.

Osma vaja: vzravnano sedenje.
Na stolu sedite čim bolj "ohlapno". Nekoliko se sklonite naprej, hrbtenica je ukrivljena, glava povešena, ramena spuščena. Naloga: dvignete se v zares pokončno sedenje, dvignete glavo, zravnajte hrbtenico, napnite prsni koš.

Deveta vaja: globok predklon.
Sedite na stolu z dokaj razmaknjenimi koleni. Sklonite se naprej tako globoko, da se z rokami dotaknete tal. Nato se dvignete v vzravnano, celo nekoliko nazaj nagnjeno sedenje.

Deseta vaja: zamahovanje nazaj v odročenju.
Stoje ali sede odročite in v odročenju zamahujte nazaj. Pazite, da so roke vodoravno. Če je premalo prostora lahko roke v komolcih upognete.

Enajsta vaja: predklon ob mizi.
Stojite pred mizo. Stopite tako daleč, da so roke in trup vodoravno, če se naslonite na rob mize. Dlani so ves čas na mizi, kolena so napeta, s trupom se zibljete gor-dol čedalje močneje.

Dvanajsta vaja: gibanje v ramenih.
Podobno kot z glavo lahko premikate na različne načine tudi ramena. Vrtite jih naprej ali nazaj, potiskate naprej in nazaj ali pa jih dvigajte in spuščajte.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat