| 

Posel in moda

Izpadanje las

Izpadanje las

13.10.2008 ob 20:55

Izpadanje las je težava, s katero se spopada vedno več ljudi. Vzroki so lahko različni. Dolgotrajen stres, hormonske spremembe, nekatere bolezni in določena zdravila, kajenje, alkohol, neuravnotežena prehrana, različni vplivi okolja, kot so močno sonce, veter in morska voda, ter nenazadnje neprimerna sredstva za nego in oblikovanje las – vse to lahko vpliva na stanje in življenjski ciklus las.

Kdaj govorimo o izpadanju las?

Do sto izpadlih las na dan še normalen pojav. Lasje imajo namreč svoj življenjski ciklus rasti in mirovanja, katerega sestavni del je tudi izpadanje.

Človek ima na glavi od 100.000 do 150.000 las. Okrog 85% se jih nahaja v rastni ali anagenski fazi, ki traja 3 do 6 let. V tem obdobju lasje rastejo, v povprečju za dobro tretjino milimetra na dan ali približno en centimeter na mesec. Las je trdno zasidran in sam od sebe ne izpade niti pri česanju ali krtačenju. Če ga izpulimo, občutimo bolečino. Rastni fazi sledi nekajdnevna prehodna ali katagenska faza, ko se lasni mešiček pomika proti površini lasišča. V tej fazi se nahaja okrog 14% las. Zadnja faza, ki traja tri do štiri mesece, je telogenska faza ali doba mirovanja, ko las ne raste več. V tej fazi so lasje, ki jih vsakodnevno izčešemo. Če tak las izpulimo, ne boli.

O prekomernem izpadanju las torej govorimo, kadar število dnevno izpadlih las preseže številko sto. Da si ustvarimo pravo sliko, je dobro šteti izpadle lase nekaj dni zapored. Bodimo pozorni tudi na kvaliteto lasu, saj zdrav las ni ne krhek ne lomljiv.

Vrste izpadanja las

V grobem ločimo tri vrste izpadanja. V večini primerov gre za alopecio androgenetico - prirojeno preobčutljivost lasnih mešičkov na moške spolne hormone (androgene), kar preko skrajšanja rastne faze las vodi v degeneracijo lasnih mešičkov in izpadanje las. Večinoma se pričnejo lasje redčiti na temenu ali na čelu, meja las se pomika vedno višje, lasje na centralnem delu glave pa so vedno redkejši. Ta oblika prizadene 5% moških že pred 20. letom starosti, do 50. leta pa vsakega drugega moškega in pri moških skoraj velja za »naraven pojav«. Prizadene lahko tudi ženske!

Kadar je izpadanje las omejeno na strogo lokalizirana področja, ki so običajno okrogle oblike, govorimo o alopecii areati. Natančen vzrok nastanka ni poznan, domnevajo pa, da gre za motnje v imunskem sistemu. Večinoma se pojavlja pri otrocih in pri ljudeh v prvi polovici življenja, pogosto nenadoma, brez očitnega vzroka, in na več mestih hkrati. V tem primeru je potreben zdravniški pregled.

Tretja vrsta izpadanja je alopecia diffusa, ko opažamo splošno redčenje las po celi glavi. To ima lahko več vzrokov - na primer psihični stres, nepravilno prehrano ali razne diete, hormonske spremembe v času nosečnosti, dojenja ali v menopavzi, obolenja ščitnice, pomanjkanje železa ali cinka, ... V kolikor ugotovimo in odstranimo vzroke težav, je motnja reverzibilna, lasje se zopet zgostijo.

Kaj lahko storimo proti izpadanju in za zdrave lase?

Potrebno je ukrepati pravočasno, se pravi takoj, ko težavo opazimo. Vedno moramo izključiti bolezenski vzrok izpadanja las, kar lahko opravi le zdravnik na osnovi pregleda in razgovora z nami.

Sami lahko poskrbimo za nego s čim bolj blagimi sredstvi, ki ne poškodujejo las in lasišča. Pazimo na uravnoteženo prehrano z zadostno količino aminokislin (zlasti cisteina) in vitaminov, predvsem vitaminov skupine B. Od mikroelementov je najpomembnejši cink (ob izpadanju las je priporočljivo dodajanje 15 do 25 mg dnevno, 3-6 mesecev), pa tudi železo, baker, silicij in selen. V kolikor jih s hrano ne zagotovimo v zadostni meri, lahko posežemo po pripravkih s prilagojeno sestavo iz lekarne. Za opazen učinek jih je potrebno uživati nekaj mesecev. Za dobro prehranjenost lasišča in las je nujna dobra prekrvitev, ki jo lahko izboljšamo z rednim ščetkanjem ali masažo z ustreznimi pripravki (npr. s koprivnim ali brezovim izvlečkom, losjoni za lasišče različnih proizvajalcev). Na voljo so tudi šamponi proti izpadanju las, ki obnavljajo in krepijo poškodovane lase in lasne korenine in izboljšujejo prekrvitev lasišča. Le-te moramo ob umivanju pustiti na laseh vsaj nekaj minut, da lahko razvijejo svoj učinek. Lase zaščitimo pred premočnim soncem, vetrom in vročino in poskrbimo za to, da bomo živeli zdravo, polno življenje, ki nas bo zadovoljilo.

Vir: www.ce-lekarne.si - pripravila: Mirjam Hočevar Korošec, mag.farm.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat