| 

Postal sem podjetnik

Kaj je coaching?

Kaj je coaching?

13.10.2008 ob 10:34

Ali poznate angleški izraz caoaching, ki se kot tujka zelo uveljavlja tudi v Sloveniji? Poznate pomen tega termina? Za vas smo zbrali nekaj definicij in obrazložitev, kaj je coaching in s čim dejansko se ukvarja, nenazadnje pa kakšni so njegovi rezultati.

International Coach Federation (ZDA) definira coaching kot interaktivni proces, ki pomaga posameznikom, podjetjem in drugim organizacijam, da dosežejo hitre in odlične rezultate z uporabo posebnih coaching tehnik, ki pripeljejo do lastnega miselnega procesa in razvoja.

Po mnenju psihologinje Katje Arh je coaching odlično orodje za pomoč pri doseganju poslovnih ciljev. Pomaga vam izboljšati odnose z vašimi nadrejenimi ter poveča vašo ustvarjalnost na delovnem mestu. Drugi vir (www.mojmentor.si). pa je zapisal, da pri coachingu coach pomaga stranki, da stranka sama najde rešitve brez ponujanja nasvetov in dajanja receptov. Coachi so izurjeni, da poslušajo in zastavljajo ključna vprašanja, ki pomagajo posameznikom in organizacijam, da sami pridejo do najboljših rešitev.

Tudi na spletni strani zaposlitev.net nudijo razlago tega termina in njegove pozitivne učinke. S coachingom tako delodajalec pomaga novemu zaposlenemu povečati njegovo produktivnost, kar se odraža nato na celotnem podjetju oz. oddelku, kjer je oseba zaposlena. Kako Coach pripomore k izboljšanju rezultatov?

  1. Coach skupaj z zaposlenim opredeli ključne probleme, vire stresa in izzive ter načrtuje strategijo za njihovo rešitev.
  2. Coach skupaj z zaposlenim opredeli vire in načine za doseganje njegove maksimalne učinkovitosti v novem okolju.

Najpogostejši problemi, s katerimi se coaching ukvarja: (1) motivacija zaposlenih, (2) time management, (3) javno nastopanje, (4) učinkovito vodenje sestankov in delovnih timov, (5) vzpostavljanje organizacijske kulture, (6) izgradnja uspešnega tima in (7) učinkovito komuniciranje(ibid.)

Obstaja več vrst coaching-a, ki se loči glede na zahteve in potrebe posameznikov ali podjetja. Najpogosteje govorimo o poslovnem, individualnem in kariernem coaching-u. V primeru poslovnega coachinga že omenjeni vir navaja, da se lahko podjetje odloči, da nudi coaching zaposlenim, ki so vključeni v konkreten razvojno - izobraževalni projekt. V tem primeru je coaching orodje za doseganje rezultatov na individualnem nivoju ter orodje za prenos novih veščin in pristopov v delovno okolje posameznika.

Psihologinja Katja Arh (www.katja.si/joomla) pravi, da je poslovni coaching metoda vodenja pogovora z namenom hitrega reševanja problemov. Ta inovativen pristop dobiva v svetu vedno več uporabnikov, predvsem zaradi svoje učinkovitosti. Osnova za coaching je realen in dosegljiv cilj, ki ga želi klient doseči. Na začetku coachinga skleneta klient in coach točen dogovor o poteku procesa doseganja cilja. Coach pomaga klientu odstraniti vse mentalne ovire, ki se pojavljajo na poti do cilja. Poslovni coaching je namenjen predvsem managerjem, ki želijo izpopolniti svojo veščino vodenja in napredovati v poslovnem svetu. Največkrat se za poslovni coaching odločijo vodje, ki želijo od svojih podrejenih dobiti boljše rezultate dela.

Pri individualnem coaching-u se podjetje odloči, da nudi coaching posameznim zaposlenim, ki glede na specifično situacijo (prevzemanje novih nalog, uvajanje sprememb, izboljšanje strategij komunikacije s sodelavci,…) potrebujejo dodatno pomoč.Za coaching se lahko odločite tudi kot posameznik, ki si želi na določenem področju pridobiti možnost osebnega razvoja in rasti (www.mojmentor.si). Portalznanja.com izpostavlja predvsem korist in prednosti te vrste coachinga, med katere sodijo osebni pristop, multidimenzionalni pristop, učenje & razmišljanje na "drugačen" način in prilaganje coach-a klientu.

Karierni coaching se izključno nanaša na posameznika in na njegove ambicije v poslovnem svetu. Na spletni strani www.mojedelo.com je zapisano, da lahko posameznik s pomočjo coaching metode predvsem poglobi zavedanje znanja in veščin za doseganje dolgoročnih kot tudi sedanjih poklicnih ciljev ter pridobi samozavest. V tem konstektu navaja, da je odločanje o poklicni spremembi kompleksen, včasih nejasen, zato pa pogosto tudi manj prijeten proces, ki pa lahko odločilno vpliva na vaš nadaljnji poklicni ali karieri razvoj. S pomočjo vam osebno prilagojene 'kariera coaching' metode boste odkrili najustreznejšo poklicno oz. karierno pot in izdelali uresničljiv načrt za dosego le-te: Kaj si resnično želite? Kaj vas motivira? Katerim vrednotam sledite? Kako si ustrezno zastavljate cilje? Kako odpravljate morebitne prepreke?

Vir: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od -2 do 4 °C

Torek
od -3 do 3 °C

Sreda
od -4 do 7 °C

Četrtek
od -4 do 6 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat