| 

Posel in moda

Ali učinkovito nadzorujete lastno porabo?

Ali učinkovito nadzorujete lastno porabo?

19.10.2008 ob 15:42

Finančni načrt vam bo razkril vaše šibke točke. Vodenje proračuna vam bo pokazalo, kakšne so vaše finančne zmožnosti, ali dovolj varčujete, in ali so vaši cilji uresničljivi.

Prevzemite nadzor nad vašo osebno ali družinsko porabo. Pomislite, proračun oz. finančne načrte imajo prav vsa podjetja, poslovni sistemi, pa tudi država. Vodenje proračuna je način, s katerim vsi racionalni subjekti zavestno nadzorujejo lastna sredstva.

Proračun vam bo povedal, ali "živite v okviru vaših finančnih zmožnosti". Pred množično uporabo kreditnih kartic so ljudje bolje vedeli, koliko zaslužijo in koliko jim ostane po poravnavi vseh obveznosti. Pozneje so kreditne kartice odhodke precej bolj zakrile, tako da veliko ljudi živi na veliki nogi, kljub ne dovolj velikim prihodkom. Izdelava načrta prihodkov in odhodkov vam bo razkrila, kje ste bili do zdaj preveč razsipni, in kje bi se lahko "poboljšali".

Vodenje finančnega načrta vam bo pomagalo, da boste kupovali stvari, ki jih resnično potrebujete in onemogočilo nakupe nepotrebnih stvari, za katere čez čas pozabite, da ste jih sploh kupili. Vaš proračun lahko torej mirne duše poimenujete načrt učinkovitega zapravljanja, če ne marate suhoparnih izrazov kot je npr. "varčevalni načrt".

Vsakdo, ki je že poskusil živeti s tovrstnim načrtom zapravljanja, ve, da so najbolj učinkoviti uresničljivi, enostavni načrti za daljše časovno obdobje, ki vas ne silijo v nenehno grizenje nohtov za vaša sredstva. Pomembno je le, da ga vestno in pošteno izpolnjujete, saj vam bo omogočil uresničitev ciljev.

Vir: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o. - povzeto po Finančni kotiček www.rtvslo.si

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


karolina | 19.10.2008 ob 16:31
kaj naj bi s finančnim načrtom,če pa morem jesti, piti,plačati položnice in to je to. kultura,kozmetika in morda kakšna zabava pa bo samo še utopija.

lep pozdrav
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat