| 

Moja pisarna

Davčna nepremičninska nebesa: Švica

Davčna nepremičninska nebesa: Švica

14.10.2008 ob 08:00

Švica, država z 7,5 milijona prebivalcev, je razdeljena v 26 samovladajočih okrajev in je ena najbogatejših držav na svetu. Zaradi zapleten birokracije je postopek nakupa nepremičnine za tujce težak. V skladu z zakonom pridobi vsako leto le 1.440 tujih državljanov dovoljenje za nakup nepremičnine.

V Švici davki na dohodek le redko presežejo 30 odstotkov, v nekaterih okrajih pa je premoženje obdavčeno le z odstotkom. Ob dedovanju znaša davek največ 7 odstotkov, medtem ko davka na dobiček ni, razen za trgovce z nepremičninami. Prebivalci imajo namesto posameznih davkov možnost plačati "lump sum taxation", ta davek pa je odvisen od okraja, v katerem živijo, in je odmerjen glede na življenjske in porabniške navade.

Premoženjsko stanje, s katerim vstopiš v državo, ostane neobdavčeno. Za življenje v Švici ni potrebno minimalno premoženjsko stanje, dokazati je treba le, da lahko preživljaš sebe in svojo družino.

Cene nepremičnin se višajo kot inflacija, to je 2,5 odstotka na leto. V okrajih, kjer tuji državljani lažje kupijo nepremičnine, se bolj višajo tudi cene nepremičnin. Rast cen nepremični je skromna tudi zato, ker večina domačinov nepremičnine raje oddaja v najem kot pa prodaja.

Vir: Revija Nepremičnine Slovenija & Adriatic, št. 18, oktober 2008, povzeto po: www.HomesOverseas.co.uk

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


jože | 11.04.2012 ob 07:42
Zanima me, če lahko delavec BIH, ki dela že 10 let v ŠVICI, kupi nepremičnino v ŠVICI in pod kakšnimi pogoji
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat