| 

Postal sem podjetnik

Poslovne navade in običaji v vzhodni Evropi

Poslovne navade in običaji v vzhodni Evropi

19.10.2008 ob 18:55

Ko se odpravljate v tujino zaradi poslovnih zadev, morate biti previdni. Pomembno je tudi, da vsaj v osnovi poznamo značilnosti tujega okolja in države, kjer hočemo poslovati, saj tako naredimo boljši vtis in zmanjšamo možnost netaktnih napak v obnašanju.

Vedno se pozanimajte o deželi, v kateri nameravate poslovati, zlasti pred prvim obiskom stranke. Ocenite, katere vsebine so lahko kočljive in se jim izogibajte. Spoštujte razlike in jih ne sodite, ljudje smo le različni, pač glede na deželo, kjer živimo. Saj so tudi znotraj naše domovine med kraji razlike, ki so opazne.

Prenašanje zahodnjaških navad v drugo okolje ni vedno dobro. Čeprav je na zahodu olikano pohvaliti ženo gostitelja, ne poskušajmo s tem v arabskem svetu, ker bodo to vzeli za hudo žalitev in vdor v družinske zadeve. Čeprav povezovanje v Evropi vedno bolj briše krajevne razlike, so te še vedno prisotne, če ne očitno, vsaj prikrito, zato si moramo osvežiti znanje tudi na tem področju.

V zadnjem času vzhodna Evropa doživlja korenite spremembe, nekaterim smo bili priča tudi sami. Stari obrazci obnašanja izginjajo, čeprav boste še vedno naleteli na okorelo razmišljanje, zlasti med uradništvom. Rokovanje je običajno, poljubljanje pa se opušča. Čeprav, denimo, Madžari še vedno poljubljajo roko ženskam, a to ne predstavlja za tujca nikakršne obveznosti, le ne bodite presenečeni. Alkohol in kajenje sta povsem sprejemljiva in pričakujejo, da se bo v gosteh upoštevalo njihove navade. Mladi podjetniki in lastniki se vedno bolj držijo zahodno- evropskih poslovnih navad. Bliže kot so nam zemljepisno, bliže so nam tudi v navadah, zlasti Čehi in Slovaki, s katerimi delimo poleg skupnih korenin tudi skupno zgodovino. V Rusiji se ne vmešavajte v politiko, na Poljskem ne v katolištvo. Čehi so sploh najbolj ateističen narod v Evropi.

Tudi neobvladanje na vzhodu ni vrlina. Če ne obvladamo sebe, nam ne gre zaupati, s takimi pa se poslovna pogodba ne podpisuje. V teh področjih se ne ustavlja vozil z dvignjenim palcem, ki je ponekod žalitev, temveč s ponavljajočim spuščanjem dlani dajemo znak, da želimo zaustaviti vozilo. Podobno je nasmeh pri nas vljudnost, na vzhodu pa pomeni zadrego.

Vir: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o. - Priročnik Direktor –ZEN vodenja

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 10 do 20 °C

Sreda
od 8 do 22 °C

Četrtek
od 9 do 21 °C

Petek
od 10 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat