| 

Poslovne priložnosti

Zapor s petimi zvezdicami

Zapor s petimi zvezdicami

12.10.2008 ob 19:36

Čeprav si v zaporu nihče ne želi preživeti niti ene noči, je stvar povsem drugačna, če govorimo o zaporu s petimi zvezdicami. Tam se namreč prestajanje kazni zdi še najbolj podobno letnemu dopustu.
Zapor s petimi zvezdicami pa v resnici obstaja, in sicer v mestu Loeben v sosednji Avstriji. Gre za delo arhitekta Josefa Hohensinna, ki je projekt zastavil z vizijo ohranjanja človeškega spoštovanja. V njem je uporabil vrhunsko arhitekturo, stavba pa s svojim videzom ne izdaja svoje dejanske vsebine. Objekt je bil zgrajen leta 2004, s transparentnostjo steklenih sten simbolizira odprtost in svobodo kot kontrast svojem namenu. S tem je arhitekt uspel zatreti običajne asociacije, ki jih prinaša zapor, ter neprijetne občutke, ki jih povzroča izolacija.


Dvesto zapornikov dnevno uživa v najlepšem zaporu na svetu ter v vsem udobju, ki ga nudi, kot je na primer športna dvorana, dva fitness centra, zunanje športne površine, namizni tenis, dvorišče urejeno za sprehode, multimedijska dvorana, knjižnica, dvorane za druženje in zabavo, učilnice…Na žalost je najdaljša kazen, ki jo lahko preživite v tem zaporu, 18 mesecev.


Obiski družinskih članov so dovoljeni 24 ur na dan, v intimnih in ločenih prostorih, brez nadzora.
Zaporniške celice so opremljene minimalistično, z detajli rdeče in modre barve, med osnovno opremo pa spada tudi televizor, ter neoviran razgled na okolico skozi steklene stene.


Skupni prostori so zasnovani v oranžni, vijoličasti in zeleni barvi, z abstraktnimi dekoracijami in z veliko sedežnimi enotami.Vir: www.interijernet.hr, avtor: Monika Galović Dumendžić, mag.ing.arh.

sorodni članki

Torek
od 10 do 17 °C

Sreda
od 9 do 18 °C

Četrtek
od 7 do 21 °C

Petek
od 10 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat