| 

Posel in moda

Kdo dela več?

Kdo dela več?

12.10.2008 ob 12:35

Slovencem ne more nihče očitati, da nismo delavni, saj to našo značajsko lastnost dokazujejo tudi najnovejša raziskava evropske fundacije za izboljšanje kakovosti delovnih razmer.

Ta raziskava je namreč pokazala, da ženske, ki so v Sloveniji zaposlene za polni delovni čas, delajo povprečno 41 ur na teden, kar jih uvršča pod sam vrh med vsemi delavkami v članicah Evropske unije. Dlje delajo le še polno zaposlene ženske v Romuniji, ki povprečno delajo 44 ur na teden, in ženske v Bolgariji, kjer njihov povprečni tedenski delavnik traja 43 ur. Najmanj časa na delu preživijo delavke na Nizozemskem, le 26 ur na teden. Slovenskim delavkam ne more biti v tolažbo niti dejstvo, da njihovi moški kolegi delajo le dve uri dlje kot one. Ta razlika uvršča Slovenijo na sam rep med članicami EU, če predpostavimo, da je nižja absolutna razlika delovnih ur med spoli negativni dejavnik za delovne ženske. V evropskem merilu so največji "garači" po spolu Nizozemci, ki delajo kar 12 ur na teden več od Nizozemk oziroma zaposlenih žensk za polni delovni čas na Nizozemskem.

Raziskava je še pokazala, da Evropejci delajo vse več, pri čemer so v ospredju delavci iz novih članic EU. Kar 28% moških in 26% žensk, ki so sodelovali v raziskavi, toži zaradi bolečin v hrbtu, kot posledica preobremenitev na delovnem mestu iz različnih razlogov. Da delajo vsaj tri nedelje na mesec, je odgovorilo 13% vprašanih, 29% pa dela vsaj tri sobote na mesec.

Vir: Gloss ekspress, št. 30, oktober 2008

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat