| 

Posel in moda

Prhljaj - nadloga na naših ramenih

Prhljaj - nadloga na naših ramenih

Bele snežinke na ramenih, zlasti na temnih oblekah, so nadloga, za katero trpi vedno več ljudi. Govorimo seveda o prhljaju, ki je zelo nadležno, ponavljajoče se obolenje kože lasišča, za katerim po nekaterih ocenah trpi kar 20% odraslega prebivalstva. Najpogosteje se pojavlja jeseni in spomladi. Moške prizadene pogosteje kot ženske, prizadevne, stresu izpostavljene ljudi pogosteje kot tiste, ki jim življenje teče bolj počasi.

Kaj je prhljaj?
Koža telesa se neprestano obnavlja in mikroskopsko majhne, odmrle kožne celice neopazno odpadajo. Tudi s kožo lasišča ni nič drugače. Zdrave celice običajno potrebujejo 28 dni, da iz zarodne plasti kože pridejo na površino, kjer odmro in odpadejo. Pri osebah s prhljajem ta proces traja samo 5 dni. Celice se hitreje delijo, na poti proti površini kože le nepopolno poroženijo in ostanejo v večjih skupkih (do 500 celic), ki jih s prostim očesom opazimo kot prhljaj.

Vzroki prhljaja
Poleg dednih faktorjev med vzroke za nastanek prhljaja prištevamo motnje v delovanju lojnic in znojnic, motnje prebavnega trakta (npr. gastritis ali zaprtje), spremembe hormonskega ravnovesja in psihične obremenitve (stres). Pogosto je za prhljaj odgovoren mikroorganizem, gliva kvasovka Malassezia furfur ali Pityrosporum ovale. Ob hormonskih ali prebavnih motnjah ter v stresnih situacijah, ko se spremeni količina in sestava loja in zaradi tega pH kože lasišča, ter ob ustreznih klimatskih pogojih (vlaga, vročina), se kvasovke prekomerno namnožijo, posledica tega pa je prekomerno luščenje kože in nadležne snežinke na naših ramenih.

Kdaj obiskati zdravnika?
Včasih je prhljaj tako trdovraten, da je potrebno obiskati zdravnika. Meje samozdravljenja so dosežene tudi, če je koža lasišča močno pordela, srbeča, če opazimo kraste, povečano izpadanje las ali roseč ekcem. Zdravnik bo ocenil, če se za laično diagnozo »prhjaj« morda ne skriva kakšno resnejše obolenje kože lasišča in po potrebi predpisal ustrezno zdravljenje.

Zdravljenje prhljaja
S prhljajem se lahko spoprimemo na treh nivojih:

  • Antimikotiki zavrejo prekomerno rast glivic, s čimer odstranimo najpogostejši vzrok povečanega luščenja kože. Za uspešno zdravljenje je potrebna pravilna in dovolj dolga uporaba. Šampon z antimikotikom (npr. Oronazol) uporabljamo 2-3x tedensko nekaj tednov, nato zadošča uporaba 1x na teden. Pred nanosom na lasišče vsebnik dobro pretresemo, nanesemo zadostno količino na vlažne lase in ga čez nekaj minut (ne takoj!!) dobro izperemo.
  • Keratolitiki pomagajo odluščiti poroženele luske z lasišča. V ta namen najpogosteje služi salicilna kislina, ki je sestavina nekaterih gotovih zdravil ali magistralnih pripravkov. Predpiše jo lahko zdravnik, nahaja pa se tudi v nekaterih losionih za masažo lasišča, ki jih dobite v lekarni brez recepta.
  • Keratostatiki zavirajo prekomerno delitev celic v koži. V šamponih, ki so na voljo brez recepta, zasledimo katran, pirocton olamin in pyrition. Losjoni za masažo poleg učinkovin za boljšo prekrvavitev lasišča lahko vsebujejo tudi vitamine in aminokisline za boljšo prehrano lasišča in las, s čimer se zmanjšuje občutljivost na dejavnike, ki povzročajo prhljaj. Nekaterim so dodana tudi eterična olja, npr. rožmarinovo olje ali olje čajevca, ki poleg pospeševanja prekrvavitve blažijo srbež, imajo pa tudi določeno antibakterijsko in protiglivično delovanje.

Še nekaj splošnih napotkov pri zdravljenju prhljaja
Ob šamponih in losjonih za zdravljenje prhljaja je koristno upoštevati tudi nekaj splošnih navodil:

  • kratka frizura olajša nego las in lasišča,
  • izogibajmo se uporabi prevroče vode ali prevročega sušilnika za lase,
  • ne praskajmo se, saj s tem povečamo možnost dodatnih infekcij,
  • uporabljajmo blage šampone v obdobjih, ko je težav manj, ko je prhljaj izrazitejši, pa uporabimo ustrezen šampon 2-3x na teden,
  • poskrbimo za pestro prehrano in uravnoteženo življenje in vsak dan se od srca nasmejmo, saj smeh odpravlja stres in blaži njegove posledice.

Vir: www.ce-lekarne.si - Pripravila: Mirjam Hočevar Korošec, mag.farm.

sorodni članki