| 

Posel in moda

Nizek krvni tlak – dolgo in pasje življenje

Nizek krvni tlak – dolgo in pasje življenje

09.10.2008 ob 18:33

Kadar se pogovarjamo o »pritisku«, ima velika večina v mislih zvišan krvni tlak, ki nevarno ogroža naše zdravje in ga je potrebno zdraviti, čeprav običajno ne otežuje življenja, dokler ne povzroči resnejših okvar - najpogosteje na možganih, srcu ali ledvicah. Mnogo redkeje slišimo o težavah tistih, ki živijo »dolgo in pasje življenje« ljudi z znižanim krvnim tlakom (hipotenzija, hipotonija).

Pa vendar tudi nizek krvni tlak ni tako redek. Pri nekaterih ne povzroča nikakršnih težav in je za prognozo dolgega življenja ugoden. Mnogokrat pa tistemu, ki ga ima, onemogoča z veseljem in poletom pričeti novi dan. Ljudje z nizkim krvnim tlakom so že zjutraj pogosto utrujeni, brez volje in zagona. Ob vstajanju ali spremembi položaja telesa se jim vrti, pogosto so omotični in zaspani. Drugi se pritožujejo zaradi glavobola, zaspanosti, občutka slabosti, tiščanja v želodcu in pomanjkanja apetita, mrzlih rok in nog ali napadov potenja. Temu se lahko pridružijo še motnje vida, omotice in celo kratkotrajna izguba zavesti, kar je zaradi možnih padcev in z njimi povezanih poškodb lahko nevarno, še posebej pri nosečnicah in starejših ljudeh. Tudi pri otrocih in mladostnikih, ki so nenehno zaspani in utrujeni (»leni?!«) in imajo težave s koncentracijo in učenjem, pomislimo na možnost, da jih pesti prenizek krvni tlak.

Najpogostejši vzroki

Vzrok nizkega krvnega tlaka je mnogokrat neznan. Opazili so, da so pogosto prizadeti visoki in vitki ljudje, vendar to ni pravilo. Pojavi se lahko kot posledica določenih bolezni. Vzrok je lahko tudi večja izguba krvi (npr. zaradi krvavitve ali notranje krvavitve) ali pomanjkanje soli in izguba tekočine (npr. zaradi močnega potenja, bruhanja ali driske). Nenazadnje lahko prenizek krvni tlak nastopi kot posledica jemanja zdravil za zniževanje previsokega krvnega tlaka. Pozornost je potrebna ob uporabi diuretikov, ki pospešujejo izločanje vode iz telesa. Včasih se znižan krvni tlak pojavi v nosečnosti, kar je lahko za plod nevarno, saj se zmanjša tudi prekrvavitev posteljice, ki lahko vodi v zaostanek v rasti otroka.

Ali hipotenzijo zdravimo?

Kadar so težave hude in jih z ustreznim ravnanjem sami ne moremo omiliti, je obisk zdravnika na mestu. Na voljo so nekatera zdravila, ki pomagajo normalizirati krvni tlak in obvladati težave. Obisk pri zdravniku je na vsak način potreben, kadar se težave pojavijo nenadoma, saj bo le zdravnik lahko postavil ustrezno diagnozo in odredil zdravljenje. Prav tako sodijo v roke zdravnika rizične skupine bolnikov, kot so nosečnice in starejši ljudje, ki so zlasti ogroženi zaradi možnih padcev. Pozornost je potrebna tudi pri diabetikih in bolnikih, ki so privezani na posteljo, saj je zaradi slabše prekrvitve kože nevarnost nastanka preležanin večja, celjenje ran pa upočasnjeno.

Kaj lahko storimo sami?

Vsakdo, hipotonik pa še posebej, mora paziti na zadostno količino spanja. Za prebujanje in vstajanje si mora vzeti dovolj časa, se v postelji pretegniti, iztegniti in sprostiti roke in noge, morda narediti kako lažjo telovadno vajo, saj se na ta način »prebudi« tudi krvni obtok. Budilka v zadnji minuti in hiter skok iz postelje nista na mestu. V splošnem je potrebna previdnost pri menjavanju položaja telesa, na primer pri vstajanju iz sklonjenega, čepečega ali sedečega položaja. Koristna je izmenična toplo/hladna prha ali masaža z mehko krtačo, ki izboljša prekrvitev. Pomembna je redna telesna aktivnost, kar pravzaprav priporočamo vsakomur, ki želi poskrbeti za svoje zdravje. Tudi jutranja kavica in drugi kofein vsebujoči napitki so v kratkotrajno pomoč. Hrana naj vsebuje dovolj tekočine (vsaj 2 litra dnevno) in soli, obroki naj bodo pogostejši in ne preobilni, da prepoln želodec težko prebavljive hrane ne bi še dodatno obremenil krvnega obtoka. Skoraj v vsakem vrtu raste rdeča pesa, ki jo nekateri priporočajo tudi za blaženje težav zaradi znižanega krvnega tlaka, v lekarni pa vam lahko ponudijo sok rdeče pese, čist ali v kombinaciji z medom.

Poleg čajev so v lekarni na voljo tudi gotovi zeliščni izvlečki, zlasti na osnovi rožmarina, ki spodbudi krvni obtok in omili vsakodnevne težave. Tudi posebni napitki za športnike, ki vsebujejo zadostno količino vitaminov in mineralnih snovi, so lahko koristni.

Vsakdo mora sam ugotoviti, kaj mu najbolj pomaga obvladovati njegove težave in kronično pomanjkanje energije, se naučiti ustreznega načina življenja in se ga veseliti. Vsi pa se moramo zavedati, da vsakdo, ki zjutraj težko vstane iz postelje ali se težko uči ter počasi dela, še ni lenuh. Morda ima prenizek krvni tlak!

Vir: www.ce-lekarne.si - Pripravila: Mirjam Hočevar Korošec, mag.farm.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat