| 

Posel in moda

Znebite se strahu, živčnosti in stresa

Znebite se strahu, živčnosti in stresa

Vsi smo že kdaj trepetali pred pomembnimi sestanki ali izpiti in poznamo povsem normalni opozorilni znak - strah. Če pa strah postane naš stalni spremljevalec, nas hromi in znatno omejuje našo življenjsko radost ter sposobnost delovanja. Prav tako vsakdanje obremenitve ljudem postavljajo visoke zahteve in tako ni čudno, če spanec ni več osvežilen in se počutimo izčrpane. Posledice takih stanj, če le-ta trajajo dalj časa, segajo do motenj v zbranosti do živčnosti in oslabitve imunskega sistema.
Ponavadi so ljudje sposobni brez truda obvladovati tudi težke čase. Dandanašnji vsakdan pa je vse bolj vihrav in tako se zgodi, da stres, utrujenost in izčrpanost vse bolj vplivajo na naše počutje. te nadloge naj bi pomagalo obvladovati nešteto zdravil - pogosto za ceno slabega prenašanja ali stranskih učinkov.

Nekaj koristnih naravnih nasvetov pri strahu in nervozi:

- Proti vsakodnevnemu stresu se dobro obnese kopel z izvlečkom lipovih cvetov. Pripravite poparek iz 3 l vode in 200 g lipovih cvetov, pokrit naj čaka 20 minut, potem ga precedite in dodajte vodi za kopanje.

- Kot pravi krepilni napoj za razrahljan živčni sistem učinkuje korenčkov sok. Popijte ga po 2 kozarca na dan.

- V boju proti akutnim napadom strahu (anksioznosti) se je izkazalo sladkano mleko. Vsebuje snovi, ki pomirjujoče in sproščujoče delujejo na možgane. Sladkor to delovanje še pospešuje.

- Pomirja tudi poparek iz sivke, mete in rožmarina. Po 150 g vsakega od zelišč zavrite v 3 l vode, odstavite in počakajte 20 minut, precedite in dodajte vodi za kopanje.

- Baldrijan je balzam za živčevje pod stresom, bodisi za zunanjo bodisi za notranjo uporabo. V obeh primerih ga lahko preprosto dodajate vsem pripravkom.

Nasveti za vzpostavitev mišične napetosti in dobre volje:

- Po napornih dnevih vam bo do novega elana pomagala poživljajoča kopel. Zmešajte enake dele rožmarina, cvetnih listov vrtnic in sivke v 2 l vrele vode jih pustite stati 15 minut, precedite in dodajte vodi za kopanje.

- Prehodno motnjo razpoloženja s pridom odpravi cimet. Rezino kruha potresite s cimetom. Žvečite počasi.

- Zunanja uporaba vode ne poživlja le krvnega obtoka, pač pa tudi dušo. Naj bo to hoja po rosi, hladno umivanje ali izmenično oblivanje - vsa ta sredstva pomagajo proti potrtosti in izčrpanosti.

Vir: Neobremenjeno uživajte svoje dni, Babičini nasveti za dom, Mladinska knjiga založba, 2005

sorodni članki