| 

Poslovne priložnosti

Romunija in Slovenija krepita sodelovanje

Romunija in Slovenija krepita sodelovanje

08.10.2008 ob 14:11

Romunija, ki je v EU vstopila lani, je sedmo največje gospodarstvo v povezavi. Ker je hkrati tudi eno najrevnejših, se naglo razvija. Država je s Slovenijo lani okrepila sodelovanje na področju storitvenega sektorja, na blagovnem pa ostaja še veliko neizkoriščenih priložnosti.

Slovenija z Romunijo sodeluje v okviru t.i. oljčne skupine, ki jo sestavljajo sredozemske države EU, sodelovanje pa naj bi se po načrtih okrepilo tudi v okviru vzpostavljajoče Unije za Sredozemlje. Menjava v zadnjih letih močno narašča. Lani je blagovna menjava dosegla 475 milijonov evrov, od tega je kar 70 odstotkov odpadlo na slovenski izvoz.

Priložnosti za krepitev sodelovanja z Romunijo so predvsem na področju trgovine, industrije, med drugim avtomobilske, farmacevtske in živilskopredelovalne industrije, energetike, turizma, prometa, okolja in kmetijstva. Slednje v tej državi predstavlja enega najpomembnejših gospodarskih sektorjev, v kmetijsko-gozdarskem sektorju pa je zaposlenih približno 32 odstotkov aktivnega prebivalstva.

Romunija je močno povezana z EU, saj ta predstavlja njen največji izvozni trg. Uvaža pa največ iz Nemčije, Italije, pa tudi Rusije. Država ob relativno visoki gospodarski rasti promovira tuje neposredne naložbe in je dobra odskočna deska na moldavijski in ukrajinski trg.

Težavo pri poslovanju na romunskem trgu še vedno predstavljata birokracija in korupcija, na kar državo nenehno opozarja tudi Evropska komisija. Podjetnikom, ki vstopajo na ta trg, so lahko v pomoč slovenski Japti, romunski center za promocijo trgovine CRPC, obe gospodarski zbornici, veleposlaništvo ter društvo slovensko-romunskega sodelovanja.

Romunija naj bi v schengensko območje vstopila leta 2011, v prihodnost pa je odmaknjen tudi njen vstop v območje evra. Državo sicer na gospodarskem področju čaka še precej dela. Med drugim jo je h konsolidaciji javnih financ in izvajanju gospodarskih reform pozvala Evropska komisija, ki je ocenila, da bi s tem njen proces dohitevanja evropskega povprečja potekal bolj enakomerno.

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 25.9.2008, Avtor: Barbara Dovč

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat