| 

Poslovne priložnosti

Kako se izogniti bančnemu posojilu

Kako se izogniti bančnemu posojilu

07.10.2008 ob 13:55

Kaj pomeni finančna kriza za podjetnike pri financiranju poslovanja; kako se sami lahko prilagodijo zaostrenim razmeram pri pridobivanju bančnih posojil; kakšna so pričakovanja glede gibanja obrestnih mer

Dražja in manj dostopna posojila bank so dober povod za prevetritev finančnega poslovanja podjetja.

Za analizo poslovanja niti ni nujno treba najeti finančnih svetovalcev; številni podjetniki si takšnega stroška niti ne morejo privoščiti. Prvi korak je pogovor z računovodjem. On bi moral imeti kakšen predlog, kako bi lahko finančno izboljšali svoje poslovanje in prihranili kakšen siv las na račun bankirjev.

Težava je, če imate poceni servis, ker takšni ponavadi nimajo širšega finančnega znanja, saj jim je le cilj, da s čim manjšimi lastnimi stroški knjižijo račune in sestavljajo bilance strank. V gospodarsko dobrih časih morda to zadostuje, zdaj pa bi kakšen finančni nasvet prišel zelo prav. Zamenjava računovodskega servisa z bolj kakovostnim je verjetno boljša rešitev, kot pa iskati finančne svetovalce ali pa se boriti z banko.

Ne takoj v banko

Bančno posojilo ni vedno najboljša rešitev, več je treba narediti na obvladovanju terjatev, zalog in obveznosti, hkrati pa imeti le opremo, ki je nujno potrebna, med drugim svetuje strokovnjak za poslovne finance Jožko Peterlin.


Preden zaprosite za posojilo na banki, si odgovorite na naslednja vprašanja:

• Ali posojilo sploh potrebujem?

Kakšne so alternativne možnosti?

• Ali je želena naložba poslovno potrebna?
Kakšne so alternative želeni naložbi? Ali potrebujemo opremo v svoji posesti, da lahko opravljamo dejavnost?

• Kakšen je moj poslovni vzvod?
Ali sem stroškovno dovolj prilagodljiv glede na obseg poslov? Fiksni stroški so in bodo ne glede na obseg posla.

• Ali sem kapitalsko ustrezen?
Ali imam dovolj kapitala, da z njim financiram poslovanje, glede na tveganja, ki jim je podjetje izpostavljeno pri svojem poslovanju, ter ali imam dovolj kapitala glede na obseg poslovanja?

• S kakšno gotovostjo bom dosegel načrtovani denarni tok?
Izdatki so ponavadi bolj gotovi kot prejemki, kar je vsaki banki jasno. Računovodski dobiček je manj pomemben kot čisti denarni tok. Obresti in posojilo lahko poravnavamo samo z denarjem, alternative so manj običajne, končuje Peterlin.

Vir in informacije: Finance, 23.9.2008, www.finance.si, Avtor: Stane Petavs

sorodni članki

Sreda
od 2 do 6 °C

Četrtek
od 4 do 10 °C

Petek
od 5 do 10 °C

Sobota
od 4 do 6 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat