| 

Postal sem podjetnik

Dravsko-pomurska gazela: znani so trije nominiranci

Dravsko-pomurska gazela: znani so trije nominiranci

07.10.2008 ob 09:07

Uredniška komisija je izmed petih kandidatov z glasovanjem izbrala tri nominirance, ki se bodo v četrtek, 9. oktobra, v Hotelu Habakuk v Mariboru potegovali za laskavi naziv dravsko-pomurska gazela 2008. Nominiranci po abecednem vrstnem redu so: Družba Gratel, ki se ukvarja z gradnjo telekomunikacijskih sistemov in optičnih omrežij, družba Meteorit, ki izdeluje kovinske konstrukcije, strešne in fasadne sisteme, ter Tesnila Bogadi, kjer izdelujejo tesnila za hidravliko in pnevmatiko.

Gratel, d. o. o.
Večino prihodkov v družbi Gratel ustvarijo z izgradnjo sodobnih telekomunikacijskih vodov, manjši del pa z gradnjo kanalizacijskih omrežij in nizkimi gradnjami. V podjetju razvijajo lastne rešitve za gradnjo telekomunikacijskih omrežij preko svojega inženiringa. »Posle pridobivamo prek javnih razpisov in z neposrednimi pogodbami,« je povedal Drago Štrafela. V prvih petih letih delovanja je družbi uspelo pridobiti posel pri izgradnji telekomunikacijskega omrežja za družbo Telekom Slovenije, druga naročila pa je pridobila na javnih razpisih različnih občin. Prav občine po vsej Sloveniji so še vedno njeni največji kupci. Leta 2005 so začeli z novim programom – izgradnjo lastnega telekomunikacijskega omrežja. »V optičnih telekomunikacijskih sistemih je velika prihodnost, saj je to hrbtenica vseh sodobnih informacijskih tehnologij. Brez teh ni sodobnega poslovanja nobene družbe in s tem tudi celotnega gospodarstva,« pravi direktor Gratela. V zadnjem letu so izredno razvili ponudbo mobilnih telekomunikacij in njihov produkt je po kakovosti med prvimi v svetu s tovrstnimi zasnovami in tehnologijo. Prav zaradi lastne tehnologije vidijo izredne priložnosti ne le v Evropi, temveč v celem svetu. »Naš sistem dela in naš telekomunikacijski paket sta zbudila pozornost tujih medijev. Gostili smo BBC in CNN. Verjetno smo tudi zaradi tega celo bolj znani v tujini, med tujimi strokovnjaki, kot doma.«

Meteorit, d. o. o
Začetki podjetja Meteorit segajo v leto 1996, ko so v majhnih najetih prostorih začeli izdelovati jeklene konstrukcije. Direktor in solastnik podjetja Kristijan Gajšek za prvo prelomnico v razvoju označuje selitev družbe v nove proizvodne prostore v Hočah (nekdanja Hidromontaža). Podjetje se je v samo nekaj letih razvilo v enega največjih proizvajalcev kovinskih konstrukcij v regiji. »Začeli smo kot kovinarji, s širitvijo dejavnosti pa smo postali še vse kaj drugega. Zdaj se ukvarjamo tudi s strešnimi in fasadnimi sistemi, z lastnim inženiringom pa smo sposobni postaviti objekte v celoti, od začetka do konca,« pravi Kristijan Gajšek. V letu 2008 se je podjetje organiziralo kot holding. Meteorit, d. o. o., tako nastopa kot nosilec skupine - finančni holding, večina zaposlenih v Sloveniji pa dela v Meteoritu Metal, ki izvaja osnovno dejavnost. Hčerinsko podjetje so ustanovili tudi na Hrvaškem, kjer v okviru podjetja Meteorit, d. o. o., iz Zadra, izvajajo gradbeni inženiring predvsem za povezano podjetje Jadran Invest, ki se ukvarja z investicijami v stanovanjske, poslovne in turistične komplekse. V Makedoniji so konec leta 2007 uspešno zaključili nakup proizvodnega kompleksa bivšega Montinga iz Bitole ter v njem v juniju 2008 že zagnali proizvodnjo jeklenih konstrukcij. Danes je tam zaposlenih 82 ljudi, do konca leta naj bi jih bilo 150, v prihodnjem letu pa računajo na 250 zaposlenih, saj nameravajo proizvodne zmogljivosti postopno povečati na 20.000 ton letno.

Tesnila Bogadi, d. o. o.
Najpomembnejša prednost podjetja Tesnila Bogadi je inovativnost, njihova paleta izdelkov pa je plod lastnega razvoja in dela. Kadar so kaj potrebovali, niso nikoli iskali nekoga, ki bi jim to naredil, ampak so se sami lotili dela, raziskovali, vlagali in kupovali stroje. »Pri tem poslu je tako, da ne smeš nikoli zaspati in si pred večno dilemo: ali nadaljnja rast ali stagnacija, saj srednje, ležerne poti ni,« pravi direktor Marijan Bogadi ter dodaja, da se tehnologija razvija neverjetno hitro, zato morajo svoje področje dela spremljati zelo pozorno. Je pa res, da tudi sami že določajo merila kakovosti in razvoja. Že danes je namreč podjetje Tesnila Bogadi v svoji panogi četrto največje podjetje v Evropi, prav zdaj pa se poteguje za položaj enega glavnih dobaviteljev evropske ladjedelniške industrije.

Podrobnejše informacije o projektu Slovenska gazela 2008 so dostopne na spletnem naslovu www.gazela.com, arhiv sporočil za medije pa boste našli na www.gazela.com/press/.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 12 do 25 °C

Torek
od 14 do 22 °C

Sreda
od 14 do 21 °C

Četrtek
od 14 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat