| 

Postal sem podjetnik

Najti investitorja ali doživeti polom?

Najti investitorja ali doživeti polom?

07.10.2008 ob 08:50

Razumevanje dejstva, da bosta podjetnik in investitor partnerja, je poleg dobrega projekta ključ do uspeha pri iskanju investitorja. Na kaj pa morajo podjetniki pri iskanju investitorjev biti še posebej pozorni, si preberite v članku.

Veliko črnila se je že prelilo o tem, kako uspešno najti investitorje za dober razvojni projekt, vendar se še vedno vse premalo zavedamo, da imajo podjetniki pri investitorjih pogosto le nekaj dobrih priložnosti, ki jih je treba izkoristiti ali pa lahko projekt dajo v arhiv.

Magičnega recepta, kako se izogniti polomu ni, obstaja pa nekaj osnovnih pravil, ki jih morate spoštovati, da vas bodoči partner oziroma vaš potencialni investitor “jemlje” resno.

Poznati trg in kupca

Temelj uspeha projekta je zelo dobro poznavanje trga, v katerem delujete oziroma vanj vstopate ter poznavanje ciljnega kupca. Vedeti morate vse o velikosti in rasti trga, ki ga “napadate”, poznati prodajne kanale, težave vaših kupcev, njihove potrebe, želje in preference.

Poznati konkurenco

Za investitorje pomeni stavek: “V tem segmentu trga nimamo konkurence,” samo eno. Da niste naredili domače naloge. Konkurenca obstaja in poznati jo morate do obisti, saj je to ključnega pomena za uspeh projekta.

Realna ocena poslovanja in finančnega stanja

Napaka pri oceni lastnega poslovanja, ali morda namerno zavajanje se slej ko prej odkrije. Rezultat pa je vselej enak. Izguba zaupanja partnerja tj. investitorja ter posledično njegov umik.

Management

Investitor bo v vsakem primeru vselej poskrbel za pravi management team. Odstranil ali zamenjal bo šibke člene teama, pri čemer podjetnik, avtor projekta ni nobena izjema. Vse drugo bi bilo od njega neodgovorno do lastnega vloženega kapitala. Vedeti pa morate, da je dober management že v začetni fazi močna karta pri iskanju investitorja.

Natančen načrt uporabe sredstev

Ni nujno, da natančno veste, koliko sredstev potrebujete, saj je to lahko skupna odločitev podjetnika in investitorja. Zelo pomemben je načrt porabe sredstev, po katerem bo investitor natančno vedel, kako domišljen je celotni projekt.

Kontrola nad podjetjem

Za uspeh projekta sta pomembna oba, podjetnik in investitor. Z vztrajanjem na nerealno visokem deležu podjetnik lahko hitro izgubi zaupanje investitorja in s tem tudi njegova sredstva. Investitor enostavno mora zaščititi investicijo, v enakem položaju pa je tudi podjetnik, zaradi česar morata že od vsega začetka delovati sporazumno.

Razkrivanje informacij

V procesu “ženitve” med podjetnikom in investitorjem je potrebno razkriti vse informacije. Drži, da tega ne naredite že takoj na začetku, vendar mora pred končnim dogovorom investitor natančno vedeti, v kaj se podaja. V ta namen se po navadi opravi natančni pregled poslovanja podjetja in/ali stanja projekta, vključno z dosedanjimi vlaganji, dolgovi, patenti, intelektualnimi pravicami idr., kar lahko kakorkoli vpliva na bodoče poslovanje ter razvoj.

Razumevanje dejstva, da bosta podjetnik in investitor partnerja, je poleg dobrega projekta ključ do uspeha.

Vir in več informacij na www.donos.net

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 13 do 23 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 14 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat