| 

Poslovne priložnosti

Hibridni Audi A1

Hibridni Audi A1

07.10.2008 ob 12:22

Audi na pariškem avtomobilskem salonu predstavlja študijo A1 Sportback concept. Po 3-vratni študiji Audi A1 project quattro iz leta 2007 so pripravili prav tako konceptno 5-vratno vozilo s 4 sedeži, ki se glede na velikost uvršča pod razred kompaktnih avtomobilov, a ima vse značilnosti pravega Audija. V tem 3,99 m dolgem in 1,75 m širokem vozilu so dinamične linije inovativno združene z optimalnim izkoristkom prostora in z vrhunsko kakovostjo. Obenem vizionarske tehnične rešitve, ki so prav tako ena od stalnic znamke Audi, odkrivajo nove poti do učinkovitosti, dinamike in užitka v vožnji.


A1 Sportback concept dokazuje tudi Audijevo inovativnost na področju hibridnega pogona. Spredaj je pod pokrovom vgrajen 1,4-litrski motor TFSI s 110 kW (150 KM), ki svojo moč na sprednji kolesi prenaša preko menjalnika z dvojno sklopko S tronic. V pogonski sklop je integriran tudi elektromotor z močjo 20 kW (27 KM), ki med pospeševanjem zagotavlja do 150 Nm dodatnega navora. Pri izrazito športnem načinu vožnje motor TFSI in elektromotor delujeta hkrati, da zagotovita ustrezno vlečno silo. Na cesto jo optimalno prenaša uveljavljeni pogon na sprednji kolesni par, ki ga nadgrajuje na novo razvita aktivna prečna zapora sprednje preme, ki jo krmili ESP.


Elektromotor lahko študijo poganja tudi samostojno, kar pomeni, da na primer v stanovanjskih naseljih okolja ne obremenjuje s škodljivimi emisijami. Energija litijevo-ionskega akumulatorja zadostuje za 100 km vožnje z izključno električnim pogonom. Akumulator je mogoče ponovno napolniti na vsaki vtičnici. Elektromotor s funkcijo samodejnega vklopa in izklopa, z rekuperacijo in s fazami samostojnega delovanja pri študiji Audi A1 Sportback concept zmanjšuje porabo goriva in emisije škodljivih snovi za pribl. 30 odstotkov (v primerjavi z vozili, ki jih poganja izključno klasični motor z notranjim zgorevanjem). Kljub športnim voznim lastnostim (pospešek 0–100 km/h v 7,9 s, najvišja hitrost 200 km/h) Audi A1 Sportback concept za 100 km poti v povprečju porabi le 3,9 l super bencina, v ozračje pa izpusti le 92 g CO2 na km.

Vir: Porsche Slovenija

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 17 do 22 °C

Torek
od 15 do 25 °C

Sreda
od 16 do 24 °C

Četrtek
od 17 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat