| 

Postal sem podjetnik

Razmerje avtorske pogodbe do pogodbe o zaposlitvi

Razmerje avtorske pogodbe do pogodbe o zaposlitvi

09.10.2008 ob 08:51

Pogodba o zaposlitvi je pogodba delovnega prava. Pogodba o zaposlitvi ni definirana, določeno je, da se delovno razmerje sklene s pogodbo o zaposlitvi. Določba prvega odstavka ZDR (zakon o delovnih razmerjih).

Definicija delovnega razmerja
Delovno razmerje je razmerje med delavcem in delodajalcem, v katerem se delavec prostovoljno vključi v delovni proces delodajalca in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca. Definicija delovnega razmerja je določena v prvem odstavku 4. člena ZDR (zakon o delovnih razmerjih).

Razlike med pogodbama
Ker je avtorska pogodba oblika podjemne pogodbe veljajo zanjo podobne razlike v razmerju do pogodbe o zaposlitvi:

Avtor je povsem samostojen pri izpolnjevanju avtorske pogodbe in ni vezan na navodila o tem, kako mora opraviti svoje delo. Pomembno je le uspešno opravljeno dogovorjeno delo. Za razliko od njega je delavec že v skladu z definicijo delovnega razmerja dolžan ravnati po navodilih delodajalca in pod njegovim nadzorom.

Pri avtorski pogodbi je enako kot pri vseh podjemnih pogodbah pomembno, da je bistven opravljen (dokončan ) posel, ki jem praviloma enkraten. Delovno razmerje je za razliko trajno pravno razmerje med pogodbenima strankama.

Pri avtorski pogodbi je bistven opravljen posel pri čemer ni pomembno, kako je bil cilj dosežen in kakšen je bil vložen trud. Pri delovnem razmerju, kjer delavec dela po navodilih delodajalca, je za njegovo uspešnost lahko pomembno tudi, koliko napora je vložil v delo, ker sam normalno ni odgovoren za končni rezultat posla.

Vir: Več v novi aktualizaciji priročnika Obračun plač in delovna razmerja v praksi, Verlag Dashöfer, založba, d.o.o.,
www.dashofer.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 2 do 6 °C

Četrtek
od 4 do 10 °C

Petek
od 5 do 10 °C

Sobota
od 4 do 6 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat