| 

Posel in moda

Zaprtje – nadloga sodobnega življenja

Zaprtje – nadloga sodobnega življenja

Zaprtje ni bolezen, ampak simptom. Kadar se pojavi nenadoma, je nujno potrebno odkriti vzrok, saj je lahko znak resne črevesne bolezni. Pogosto pa je posledica neprimerne prehrane, premajhnega vnosa tekočin, telesne neaktivnosti, stresnega načina življenja ali pa tudi posledica uživanja določenih zdravil ali neprimerne uporabe odvajal.

Zaprtje se kaže na več načinov

Vsak človek ima sebi lasten ritem prebave, zato dnevno in tedensko število odvajanj lahko zelo varira. O zaprtju govorimo, kadar se iztrebljamo manj kot dvakrat na teden, kadar ga spremljajo napetost in krči v trebuhu, bolečina pri iztrebljanju, občutek nepopolne izpraznitve črevesja, kadar je blato kepasto ali zapečeno. Akutno zaprtje se pojavi nenadoma, kadar pa traja več kot tri mesece govorimo o kroničnem zaprtju.

Kaj so vzroki za zaprtje

Redkeje je za zaprtje kriva organska bolezen (zmanjšano delovanje ščitnice, sladkorna bolezen, multipla skleroza, možganska kap, duševne bolezni, rak debelega črevesja …)
Glavni vzrok za zaprtje gre iskati v sodobnem načinu življenja, v prehrani s premajhno vsebnostjo vlaknin (sadje, zelenjava, stročnice, neoluščena žita), ki se v prebavilih ne presnavljajo, ostajajo v črevesju, vežejo vodo, večajo volumen blata in tako omogočajo mehkejše in rednejše iztrebljanje. Za svoje delovanje potrebujejo veliko tekočine, pogosto pa je ljudje ne zaužijejo dovolj. Vnos naj bi bil vsaj dva litra na dan za zdrave ljudi.

Zaradi pretežno sedečega načina življenja so naše trebušne mišice oslabljene, črevesno gibanje upočasnjeno, zaradi pomanjkanja časa pogosto preslišimo »klic narave« in zavestno zadržujemo blato, ki se v črevesju prekomerno zgošča, defekacijski refleks zamre.

Uživanje določenih zdravil lahko povzroči ali poslabša zaprtje, npr.: zdravila za lajšanje močnih bolečin, določena zdravila proti depresiji, železovi preparati, zaviralci izločanja želodčne kisline, antacidi, ki vsebujejo kalcij in aluminij itd.

Kako ukrepamo, kdaj uporabimo odvajala

Pri kroničnem zaprtju najprej poskušamo urediti prebavo s spremembo prehranjevalnih navad in življenjskega sloga (hrana z veliko balastnih snovi, zadosten vnos primerne tekočine, dovolj telesne aktivnosti, krepitev mišic medeničnega dna, vzdrževanje navade rednega izločanja).

Kadar pa to ne zadošča, posežemo po odvajalu. Pri njegovi izbiri je treba upoštevati ali gre za akutno ali kronično zaprtje in komu so namenjena (starostniku, kroničnemu bolniku, otroku, nosečnici..):

  • Pri kroničnem zaprtju vedno v prvi vrsti izberemo volumenska odvajala, (otrobi, seme indijskega trpotca, laneno seme, metilceluloza), ki redkeje kot druga zmotijo normalno delovanje črevesja. Čeprav delujejo počasi, povečana masa blata spodbuja naravno krčenje črevesja , mehkejše blato se lažje izloči. Zahtevajo dovolj velik vnos tekočine. Lahko se uporabljajo skozi daljši čas.
  • Osmozna odvajala (magnezijev sulfat, laktuloza ) prav tako zaužijemo z veliko količino tekočine. V debelem črevesju zadržujejo vodo, blato naredijo mehkejše in povečajo njegov volumen. Pogosto povzročajo krče in vetrove. Učinek nastopi v nekaj urah ali dneh.
  • Pri akutnem zaprtju uporabimo stimulativna odvajala, ki dražijo črevesno steno in tako pospešijo gibanje črevesa (listi sene, skorja krhlike v zeliščnih čajih in tabletah ter drugo). Delujejo po 6 -12 urah, svečke že po eni uri. Povzročajo krče in nelagodje v črevesju. Njihova prepogosta uporaba lahko vodi v dehidracijo in motnje elektrolitskega ravnotežja, polenitev črevesja , ki stanje zaprtja še poslabša. Črevesje se nanje navadi, zato so primerna le za občasno uporabo.
  • Manj se danes uporabljajo mazivna odvajala, ki zmehčajo blato in tako olajšajo njegovo odstranjevanje (tekoči parafin). Lahko povzročijo izgubo vitaminov, topnih v vodi.

V primeru nekajdnevnega zaprtja je primeren tudi klistir, ki deluje že po 15 minutah. Črevo izperemo s pol do enim litrom mlačne vode ali bolje s fiziološko raztopino s pomočjo preproste naprave. Učinkovito lahko poživi leno črevo, če se izvaja 2 do 3 - krat mesečno.

Kdaj je nujno obiskati zdravnika

Če pride do nenadnega akutnega zaprtja brez pravega vzroka in ga spremljajo še bolečine v trebuhu, če se v blatu pojavi kri ali občutek nepopolne izpraznitve črevesa in če so težave dolgotrajne, je potrebno obiskati zdravnika.

Vir: www.ce-lekarne.si, članek napisala: Marjana Semlič – Penič, mag.farm.

sorodni članki