| 

Uporabne informacije

Se znate delati, da delate?

Se znate delati, da delate?

Obstajajo delavci, ki se dela izogibajo, a vseeno dajejo vtis, da so zelo produktivni. Vas zanima, kako jim to uspeva?

V življenju je pogosto tako, da z resnico, pravičnostjo in trdim delom ne pridemo prav daleč. Pogosto so bolj uspešni ljudje, ki znajo špekulirati, biti zviti, se pretvarjati in biti, kakor pravimo: ''zase dovolj pametni''. Morda je čas, da tudi vi izprežete vsaj katerega od konj in na kariero pogledate z druge strani.

Vsak zaposleni potrebuje strategijo preživetja. Razviti morate sposobnost pretvarjanja, zaradi katere boste videti izjemno produktivni, a pri tem ne boste porabili preveč energije.

Poznamo tri vrste delavcev:

  • Tiste, ki delajo trdo, ne glede na to, da ne bodo za to nič več plačani.
  • Tiste, ki se dela izogibajo in zato delujejo leni.
  • Tiste, ki se dela izogibajo, a vseeno dajejo vtis, da so zelo produktivni.

Se znate pretvarjati? Ponujamo vam nekaj nasvetov:

Prevzemite vlogo svetovalca v ekipi
Če že ne znate biti vodja ali menedžer, bodite ''svetovalec'' ljudem, ki resnično delajo. Se vam zdi znano? To je tisto, kar delajo vaši mentorji! Svetovanje pa je tako ali tako mešanje tople vode, ki je v zadnjem času postalo popularno predvsem v družboslovnih strokah.

Pogosto menjajte službo
Dlje časa, kot ostajate v eni službi, več nalog boste morali tam opravljati. Dve leti sta največ, kot lahko preživite na enem delovnem mestu. V nasprotnem primeru boste postali kompetenti za preveč nalog, ki jih boste morali tudi opraviti.

Pritožujte se nad preveliko delovno obremenitvijo
Zagrabite vsako priložnost za pritožbo nad nerazumnimi zahtevami. Dejstvo poudarjajte med vsako interakcijo s sodelavci. Sčasoma se bodo ta sporočila sodelavcem vtisnila v zavest in vsi okoli vas bodo sami od sebe prepričani, da ste marljiv delavec, ki dela izjemno trdo.

Prihod in odhod s sestanka
Na sestanek pridite pozno in odidite zgodaj. To pusti vtis, da ste preveč zaposleni, da bi lahko delali vse. Prvi del sestanka je tako ali tako še neučinkovit, zadnji del pa je tisti, kjer se delijo zadolžitve in takrat nočete biti zraven. To je potrata časa za zaposlenega človeka, kot ste vi.

Vir: www.zurnal24.si

sorodni članki