| 

Posel in moda

Kako hujšati pozimi

Kako hujšati pozimi

Ste se že kdaj vprašali zakaj je lažje shujšati poleti kot pozimi? Oziroma, zakaj se pozimi lažje zredimo kot poleti? Nekateri bi rekli da poleti izgubimo več vode in užijemo več sadja, drugi bodo povedali, da pozimi pojemo več živalskih maščob, ki imajo kislo ph vrednost in se nam zato bolj proizvajajo maščobe. Taoisti, mojstri stare kitajske medicine bi rekli vse to in bi dodali: »Poletje je ogenj/vroče, zima pa voda/mrzlo. Značilnost ognja je razširjanje in gorenje, značilnost vode pa zbiranje in kopičenje. Zato se poleti maščobe lahko hitro stopijo, pozimi pa se lažje zbirajo. Narava je za to poskrbela, da nas maščoba pozimi zaščiti pred mrazom in deluje kot izolacija pred njim. Ta mehanizem je vstavljen v vsakega izmed nas, le da nekatere bolj zebe! Vsekakor je zelo pomembno naš organizem vselej ogrevati in mu dovažati energijo za normalno delovanje.

Taoisti pravijo, da če želimo zdravo in varno shujšati tudi pozimi, lahko poskusimo z naslednjim tretmajem:

 1. Pred obrokom s trebušnim dihanjem razgibajmo črevesje, da bo bolje prebavljalo.
 2. Hranimo se s polnovredno hrano (vmes ne berimo časopisa ali gledajmo televizije, niti se ne pogovarjajmo o težavah in problemih, saj se bomo drugače nahranili prav z njimi).
 3. Ozavestimo svoj negativni miselni vzorec in ga raje zamenjajmo za »Ta hrana me bo obdarila z življenjsko močjo in voljo, da postanem zdrav-a, čvrst-a in poln-a energije« ali pa »Ta hrana bo mojim maščobnim celicam dala potrebno energijo, da se stopijo in pretvorijo v zdrave, normalne in vitke celice«. Visoko priporočajo kombinacijo z meditacijo in Chi Kung telesnimi vajami.
 4. Jedilnik naj bo sestavljen iz prehrane 30% kisle ph (jagode, ananas, brusnice, kruh, oreški, gobe, meso, jajca, mlečni izdelki, kava, čaji, CO2 pijače, sladkorji, sirupi) in 70% bazične ph vrednosti (sadje, vključno s citronkami, proso, ajda, koruza, soja, kalčki žitarice in semenke, nemastno mleko, med, olja, margarina in zelenjava. Če jemo preveč kislo hrano, imamo preveč kislo kri in telo bolj proizvaja maščobe. To je obrambna reakcija organizma.
 5. Upoštevajmo, da je telo, prav tako kot je planet Zemlja sestavljeno iz 30% konkretne snovi in 70% vode, zato bi naj bil vsak obrok sestavljen iz 70% vode in 30% koncentrirane hrane. Telo potrebuje vodo zaradi hranjenja in čiščenja organizma.
 6. Hrana naj vsebuje zeleno, rdečo, rumeno, belo in modro barvo.
 7. Pijmo hrano in jejmo tekočino! Hrano je potrebno prežvečiti vsaj 50 – krat preden jo “spijemo”, tekočino, pa pogoltnemo.
 8. Po obroku naredimo vsaj 100 korakov, da se bo hrana lažje prebavila.
 9. Izvajajmo Chi Kung vaje za izboljšanje pretočnosti telesa.
 10. Vzljubimo svoje telo! Po tuširanju si vzemimo minutko ali dve za masažo telesa, še posebej problematičnih mest.
 11. Z veseljem opravljajmo vsakodnevna opravila, mislimo pozitivno, pogovarjajmo se z pozitivnimi ljudmi, vključimo se skupino, kjer bodo razumeli naš namen in nas pri tem podpirali.
 12. Odločimo se za duhovno rast in okrepimo telo, um in duha. Taoisti na poti do samouresničenja in duhovne neodvisnosti, pridobijo vitalnost, energetsko pretočnost, vitkost in čvrsto postavo kot stranski produkt njihove rasti.

Vir: www.drustvo-taoin.si, napisala: Bernarda Pavič, dipl. del. ter in Dušan Donko, učitelj naravne poti

sorodni članki