| 

Postal sem podjetnik

Nominirane tri nove gazele

Nominirane tri nove gazele

01.10.2008 ob 09:30

Uredniška komisija je izmed petih kandidatov z glasovanjem izbrala tri nominirance, ki se bodo v četrtek, 2. oktobra, v Hotelu Perla v Novi Gorici potegovali za laskavi naziv primorsko-notranjske gazele 2008. Nominiranci po abecednem vrstnem redu so: EPIC Commerce, d. o. o., ki je vodilno svetovno podjetje na področju plastičnih opažnih sistemov in opažnih sistemov, izdelanih iz steklenih vlaken, Finali Trading, d. o. o., v katerem se ukvarjajo z zbiranjem in predelavo (reciklažo) gradbenih odpadkov ter Instrumentation Technologies, d. o. o., ki je svetovno vodilno podjetje na področju merjenja lege elektronskih gruč v pospeševalnikih osnovnih delcev in razvojno-raziskovalnih laboratorijih.

EPIC Commerce, d. o. o.
Generalni direktor in lastnik Skupine EPIC Edvard Progar je samostojno pot začel z nekdanjima sodelavcema iz Javorja in sestro Ireno. V podjetju so se posvetili distribuciji vezanih plošč in opažnih sistemov. Pet let so se borili za preživetje, leta 2001 pa so z železnimi opažnimi sistemi italijanskega proizvajalca Faresin iz Verone prodrli na trge nekdanje Sovjetske zveze in balkanskih držav. Italijansko podjetje ECO, ki je razvilo opažne sisteme, ni bilo najbolj uspešno. Progar ga je kmalu prerasel ter ga kupil in zaposlil njihovega vodilnega razvojnega inženirja. Skupina EPIC danes obsega matično podjetje EPIC, d. o. o., podrejena podjetja v Sloveniji ter podjetja v Rusiji, na Kitajskem, v Gvatemali, Srbiji in na Hrvaškem. Podjetji ustanavljajo tudi v ZDA in Dubaju, načrtujejo pa še širitev v Avstralijo in Afriko. EPIC je danes vodilno svetovno podjetje na področju plastičnih opažnih sistemov in vodilno pri razvoju opažnih sistemov, izdelanih iz steklenih vlaken. Skupino EPIC zastopajo številni generalni zastopniki, trg pa ima v kar 90 državah sveta. Vsako leto odprejo trg v desetih novih državah.

Finali Trading, d. o. o.
Emil Grižon je kot prvi v Sloveniji je začel z zbiranjem in predelavo (reciklažo) gradbenih odpadkov za celotno obalno območje. Prve večje investicije njegovega komunalnega podjetja segajo v leto 1999, ko je v Veliki Britaniji s pomočjo ugodnega posojila EKO sklada kupil več kot dva milijona takratnih nemških mark vredne stroje. Predelan gradbeni material uporabljajo domača gradbena podjetja in italijanski centri, ki delujejo na področju nizkih gradenj. Cene tako pridobljenih granulatov so za polovico nižje od izkopa v kamnolomih, važno pa je tudi, da se naravno okolje ob tem bistveno manj uničuje. Emil Grižon meni, da se ljudje še ne zavedajo, da je moč zaslužiti tudi s predelavo odpadkov in da solidnega življenja ne omogočajo le lepe pisarne z lepo proizvodnjo. Zadovoljstvo po njegovem mnenju prihaja tudi z druge strani – pomembni so odnosi v podjetju, prijateljstvo in solidarnost.

Instrumentation Technologies, d. o. o.

Leta 1998, ko je Rok Uršič po vrnitvi iz Združenih držav Amerike ustanovil podjetje, so le redki verjeli, da se da na področju merjenja lege elektronskih gruč v pospeševalni cevi sinhrotrona dognati kaj novega, kaj šele, da bi se s tem zaslužilo. Pospeševalniki osnovnih delcev ustvarjajo trg, ki je dostopen le podjetjem z vrhunskim znanjem, saj so to naprave, ki vsebujejo najnovejše tehnološke rešitve na področju mehanskih konstrukcij, materialov, elektronike, računalništva in vakuumske tehnike. Podjetje ima danes 42 redno zaposlenih in v svoje vrste privablja ugledne strokovnjake iz Slovenije in tujine. Edinstvenost podjetja je v orientiranosti na najzahtevnejše svetove trge – njegove stranke so najuglednejši znanstveni in raziskovalni laboratoriji iz vsega sveta, od Kitajske, ZDA, Avstralije, pa do slovitega CERN-a, ki jim instrumenti podjetja Instrumentation Technologies omogočajo opravljanje znanstvenih eksperimentov s poprej nepredstavljivo natančnostjo. Podjetje je v sodelujočo skupnost povezalo znanstvenike vsega sveta, ki pri svojem delu uporabljajo njegove instrumente.

Podrobnejše informacije o projektu Slovenska gazela 2008 so dostopne na spletnem naslovu www.gazela.com, arhiv sporočil za medije pa boste našli na www.gazela.com/press/.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od -1 do 1 °C

Petek
od -1 do 3 °C

Sobota
od 0 do 3 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat