| 

Uporabne informacije

Večpomenske besede, ki vas lahko spravijo v zadrego

Večpomenske besede, ki vas lahko spravijo v zadrego

Se vam je že kdaj pripetilo, da ste izrekli nek stavek, morda samo besedo, s katero niste mislili nič slabega, vendar ste v trenutku izgovorjave na glas, obžalovali, da ste jo povedali. Saj je izvenela popolnoma drugače, kot ste si zamislil. Morda ste celo nekoga nehote užalili. Skratka storili ste napako, ki vas je spravila v zadrego. Kako odreagirati?

Ko si takšno "napako" privoščite v svojem prostem času, med prijatelji ali pred družino, jo običajno kar na hitro in precej spontano odpravite. Malce s šalo, malce zares. Ko pa se vam to pripeti v službi, morda celo pred šefom, so lahko posledice precej hujše. Zato preden uporabite večpomensko besedo, s katero želite pokazati, da imate tudi vi smisel za humor, dobro premislite, če je le-ta "na mestu" in da ne bo izven koncepta pomenila nekaj, s čimer boste lahko užalili prisotne.

Če pa se vam to kljub vsemu zgodi, upoštevajte naslednje napotke, ki vam pomagajo ublažiti vašo zadrego in morebitne neprijetne posledice.

1. Priznajte svojo napako.
Glede na to, da ste sami sebe spravili v zadrego, je najbolje, da situacijo takoj rešite tako, da priznate svojo napako. Tako bodo prisotno doumeli, da niste namenoma želeli užaliti nikogar, pač pa je vse skupaj le izvenelo napačno.

2. Izkoristite neprijetno situacijo in jo obrnite v šalo.
Če smatrate, da bo publika, ki je bila deležna vašega besednega spodrsljaja, razumela dobro šalo, izpeljite povedano do konca in se vaši napaki nasmejte skupaj.

3. Izkoristite neprijetno situacijo in končno povejte resnico.
Če ste z dvopomensko besedo nehote izdali neko skrbno varovano skrivnost in vam ta "skrivnost" že nekaj čas težko leži na duši, saj se jo do sedaj niste upali razkriti, je morda sedaj pravi čas, da to storite. Posledice so lahko še bolj neprijetne od prvotne zadrege, si boste pa vsaj olajšali svojo dušo.

4. Reagirate pozitivno in ne jemljite svoje napake kot smrtno resne.
Vsakdo dela napake. Zato se nasmejite sami sebi, četudi vas bodo drugi gledali z resnimi obrazi. Kot da se njim kaj podobnega še ni nikoli pripetilo!

Povzeto po www.msn.com - Embarrassing Work Gaffes, By Rachel Zupek, CareerBuilder.com writer

sorodni članki