| 

Uporabne informacije

Deset izdajalskih znakov, ki kričijo: Ne zaposlite me!

Deset izdajalskih znakov, ki kričijo: Ne zaposlite me!

To pa je že višek, si mislite! Enostavno ne razumete več, kaj se dogaja!? Prijavili ste se na stotine zaposlitvenih oglasov, opravili neskončno število razgovorov za prosta delovna mesta, a ste še vedno brezposelni. Kaj se prav za prav tukaj dogaja? Kje je napaka v tej zgodbi?

No, ste morda kdaj pomislili, da ste ta "napaka" vi sami!? Ne vi osebno, pač pa vaš pristop, vaše obnašanje in še marsikaj drugega, kar lahko oddaja opozorilne znake vašemu potencialnemu delodajalcu, da niste pravi za njegovo podjetje. V nadaljevanju si poglejte deset takšnih izdajalskih znakov, ki dvigujejo "rdečo zastavo" in kar sami od sebi kričijo "nisem pravi", "ne zaposlite me", vi pa se tega do sedaj niste niti zavedali.

Znak št. 1: V svojem življenjepisu ne zapišete svojih kontaktnih podatkov: domači naslov, telefonska številka, številka vašega mobilnika, elektronski naslov. Kaj vam pomaga življenjepis poln samohvale, nadpovprečnih sposobnosti in bogatih izkušenj, če pozabite navesti svoje kontaktne podatke. In kje naj vas potencialni delodajalec najde?

Znak št. 2: Med vašimi posameznimi zaposlitvami vlada velik časovni odmik. Statistika pravi, da če ste bili med eno in drugo službo, brezposelni več kot 3 mesece, se pripravite na pojasnjevanje svojemu potencialnemu delodajalcu, zakaj taka doba brezdelja. Zakaj vas "nihče ni maral" vzeti v službo?

Znak št. 3: Na razgovor za novo službo pridete nepripravljeni. Ne veste s čim se podjetje ukvarja, nimate nobenih vprašanj glede vaše bodoče nove službe, nimate s seboj kopije vašega življenjepisa itd. Skratka na razgovor pridete kot "od boga poslani"!

Znak št. 4: V svojem življenjepisu nimate poleg referenc zapisanih nobenih kontaktnih oseb (ime in priimek, telefonska številka, e-mail), pri katerih se lahko preveri navedene reference in vaše izkušnje.

Znak št. 5: O svojem predhodnem delodajalcu nimate povedati nič lepega. Jamranje, tarnanje in negativnost pustite doma! Četudi niste bili povsem (ali celo nikakor) zadovoljni s svojim predhodnim delodajalcem, poskušajte izluščiti nekaj pozitivnega iz svojih preteklih izkušenj pridobljenih v "slabi" službi.

Znak št. 6: V zadnjih šestih mesecih ste zamenjali že sedem različnih služb! Če je temu tako, potem za svoj življenjepis izberite le tiste, od katerih ste odnesli največ. Ne navedite vseh. Je že res, da so časi 10-20 letne zaposlitve pri enem in istem delodajalcu mimo. Vendar prepogosto menjavanje služb vas lahko označi bodisi za nelojalnega in nezanesljivega bodisi nesposobnega delavca.

Znak št. 7: Na razgovoru so vaši odgovori neusklajeni. Izpraševalci se pogosto poslužijo taktike izpraševanja na način, da vam eno in isto vprašanje postavijo na več različnih načinov. S tem, da pričakujejo vedno isti odgovor. Če boste pri svojih odgovorih iskreni, ste na varni strani.

Znak št. 8: Na razgovoru ne pokažete niti kančka fleksibilnosti - glede svojih zahtev se niste pripravljena pogajati! Vezano na svoje želje imejte vedno spodnjo in zgornjo mejo, do katerih ste se pripravljeni pogajati. Zapomnite si, da niste edini kandidat!

Znak št. 9: Že vaša pisna vloga za prosto delovno mesto je izkazovala - z eno besedo - lenobo! Vloge naj bodo kratke in jedrnate, pa kljub temu povejte o sebi malo več kot samo gola dejstva vezana na vašo profesionalno pot.

Znak št. 10: Ne kažete nobenih ambicij! Ne zadovoljite se takoj in s prvimi pogoji, ki vam jih ponudijo! Zahtevajte vsaj drobec več. Vsaj poskusite in pokažite, da si želite več in navzgor. Da ste človek akcije, želite napredovati in obenem prispevati svoje znanje in izkušnje za dobro podjetja.

Povzeto po www.msn.com - 10 Things that Scream, "Don't Hire Me!", By Rachel Zupek, CareerBuilder.com writer

sorodni članki