| 

Postal sem podjetnik

Pomoč podjetnikom začetnikom

Pomoč podjetnikom začetnikom

01.10.2008 ob 08:05

Potrebne nasvete, nekatere poslovne storitve in proizvode jim v paketu za začetnike ponuja obrtno-podjetniška zbornica skupaj s partnerji. S projektom vse na enem mestu (VEM) je država omogočila vsem, ki se hočejo ukvarjati s podjetništvom, da svojo novo dejavnost registrirajo v nekaj urah. Toda, to je šele prvi korak, pri vseh naslednjih so podjetniki novinci prepuščeni samim sebi.

To pa je zanje običajno velik problem, pravi pomočnik generalnega sekretarja obrtno-podjetniške zbornice (OZS), ki je odgovoren za storitve za članstvo, Andrej Poglajen.

Za podjetništvo se zdaj odločajo predvsem ljudje, ki imajo podjetniško idejo in se razumejo na svoj posel, nimajo pa veliko znanja o podjetništvu. Kot podjetniki pa bi se morali spoznati tudi na finance, kadrovanje, računovodstvo, nabavo, prodajo in tako naprej.

Na OZS smo se zato odločili, da jim s temi znanji pomagamo, hkrati pa organiziramo tudi krog poslovnih partnerjev, ki so jim svojo ponudbo pripravljeni ponuditi nekoliko ceneje, pravi Poglajen. Paket Začetnik bo zbornica prvič predstavila na celjskem obrtnem sejmu.

Od nasvetov do cenejše elektrike

Zbornica v paketu podjetnikom ponuja svetovanje in usposabljanje, partnerji, nekatera večja podjetja, pa svoje storitve in proizvode pod ugodnimi pogoji.

Zbornica tako ponuja začetnikom pomoč in nasvete pri pisanju poslovnega načrta, pri računovodstvu, seznanja jih o pogojih poslovanja, daje nasvete pri vodenju podjetja, svetuje na področju davkov, varstva pri delu in podobno, pravi svetovalec na OZS Danijel Lampergar.

Med partnerji so za zdaj Banka Koper z ugodnostmi pri financiranju in bančnih storitvah, Telekom med drugimi z internetno in telefonsko ponudbo, Mobitel, podjetje Andersen s programom za vodenje poslovanja, SAOP s poslovnim programskim paketom, Triglav z zavarovanji in GEN-I s cenejšo električno energijo.

Zbornica partnerjem postavlja dva pogoja: zborničnim članom morajo ponuditi neposredno korist, promocijo financirajo sami. Začetnikom morajo ponuditi nekaj dodatnega, česar sicer v njihovi ponudbi ni, pravi Poglajen.

Ni vsak začetnik za Začetnika

Paket lahko uporabljajo podjetniki, ki imajo ustanovljen s. p. ali d. o. o. in to ne več kot eno leto, ali pa ni minilo več kot leto dni, odkar so spremenili dejavnost, pravi Simona Osterman, ki vodi zbornični oddelek Kartica Obrtnik.

Morajo pa se tudi včlaniti v obrtno-podjetniško zbornico za najmanj dve leti. Članarina zanje je 20 evrov na mesec. S tem za eno leto brezplačno dobijo tudi paket A+, ki ga sestavlja vrsta dodatnih storitev, po katerih zbornični člani najbolj povprašujejo.

Začetniki sklenejo pogodbo z zbornico, potem pa se morajo v treh mesecih odločiti, kaj iz ponujenega seznama bodo izbrali. Lahko pa dobijo tudi predlačilno kartico visa, ki deluje na osnovi kartičnega računa, omogoča elektronski zapis digitalnega potrdila in je z njo mogoče plačevati na 6,5 milijona prodajnih mest po svetu, dodaja Lampergar.

Vir: n a t e k o č e m . s i, informacijski priročnik za podporo razvoja podjetnosti in ustvarjalnosti mladih, številka 9, september 2008 - povzeto po članku: Finance, 5.9.2008, www.finance.si, Avtor: Vera Avšič

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 9 do 22 °C

Petek
od 9 do 18 °C

Sobota
od 8 do 18 °C

Nedelja
od 9 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat