| 

Uporabne informacije

Kako ravnati, če izgubite službo

Kako ravnati, če izgubite službo

Ne glede na življenjsko obdobje je izguba zaposlitve stresna, toliko bolj, če je nepričakovana. Najpomembnejše je, da se s tem ustrezno soočimo, sprejmemo izgubo kot del življenja in aktivno začnemo iskati rešitev za nastalo situacijo.

Nagle spremembe na trgu terjajo svoj davek in nasprotno kot včasih se danes lahko veliko hitreje zgodi, da posameznik nenadoma ostane brez zaposlitve. Številna nova podjetja nastajajo, mnoga med njimi hitro zatonejo, še posebej v času upočasnjevanja gospodarske rasti, podjetja v državni lasti pa so v času političnih sprememb pogosto deležna notranjih kadrovskih zamenjav. Na prepihu so še zlasti starejše generacije, ki se srečujejo z vedno bolj omejenim številom možnosti.

Ne glede na življenjsko obdobje je izguba zaposlitve za vsakega posameznika izvor velikega stresa, toliko bolj, če je bila nepričakovana. V starejših življenjskih obdobjih je situacija še težja, saj starejše generacije niso bile vajene tolikšnih kadrovskih zamenjav, poleg tega se naše telo in psiha z leti vedno težje privadita na spremembe. Pomembno je, da se ustrezno soočimo z izgubo zaposlitve, jo sprejmemo kot del življenja in aktivno začnemo iskati rešitev za nastalo situacijo.

Dovolite si začutiti izgubo

Kakor pri vsaki drugi izgubi, se tudi pri izgubi službe lahko pojavijo najrazličnejša čustva, med drugim tudi globoka žalost. Pri tem je pomembno, da svojih čustev ne potlačite, temveč si jih dovolite začutiti v vsej njihovi polnosti. Naj gre za žalost, strah ali jezo, vsa čustva pomenijo del procesa žalovanja, prek katerega moramo iti, da znova s polno paro zaženemo svoje motorje.

Služba za posameznika namreč ne pomeni zgolj osnove za njegovo preživetje, temveč z leti postaja tudi pomemben del njegove identitete, zato izgubo nekateri strokovnjaki primerjajo celo z izgubo najboljšega prijatelja. Kljub navalu silnih čustev pa je pomembno, da se ves čas zavedate, da gre za situacijo, ki je bila najverjetneje zunaj vašega nadzora, in si zato ne pripisujte prevelike krivde.

Poiščite podporo pri svojih bližnjih

Da bo proces žalovanja čim lažji in čim manj boleč, poiščite podporo pri svojih bližnjih, pri družini in prijateljih. Povejte jim, kaj doživljate, in se ne sramujte izraziti čustev. Tako boste prejeli potrebno razumevanje, obenem pa vam bodo bližnji pomagali zgraditi objektivno sliko o nastali situaciji in postaviti cilje za naprej. Še posebej je pomembno, da pri izgubi zaposlitve ne pozabite na otroke in jim to informacijo prenesete v primerni obliki.

Obenem ne pozabite, da so otroci veliko boljši opazovalci, kot si pogosto mislimo, zato pomislite tudi na to, da ste jim s svojim odzivom dober vzor, kako se konstruktivno spopadati s težavnimi življenjskimi preizkušnjami. Še posebej pa se izogibajte destruktivnim reakcijam, kot so čezmerno pitje in grobost, ki lahko pripeljejo celo do tega, da poleg službe izgubite še družino.

Po potrebi se obrnite na strokovnjaka

Če imate občutek, da svojih čustev ne obvladujete in da sami ne boste zmogli iti skozi proces žalovanja, poiščite strokovno pomoč. Ta korak sicer zahteva veliko poguma, še zlasti za osebe na vodstvenih položajih, ki so bile vajene imeti vse v svojih rokah. V primeru izgube službe ali pri strmem padcu z visokega položaja se takšne osebe pogosto prvič znajdejo v situaciji, v kateri so povsem brez nadzora, izguba njihove pozicije pa pomeni velik udarec za njihovo samospoštovanje.

Pri nekaterih posameznikih lahko vse to vodi do ekstremnih odzivov na izgubo službe, kot je globoka depresija, ki v skrajnih primerih lahko pripelje celo do poskusa samomora. Zato je nujno, da takšni posamezniki še pravočasno poiščejo strokovno pomoč, s katero se bodo uspešno soočili z novimi občutki izgube nadzora, brezizhodnosti in nemoči ter znova osmislili svoje življenje.

Čim prej v akcijo

Takoj ko ste se spopadli s prvim šokom izgube zaposlitve, nikar ne odlašajte predolgo in začnite razmišljati o možnostih. Tako boste tudi lažje preboleli izgubo, saj boste začeli odvečno energijo uporabljati bolj konstruktivno in se ne predolgo vdajali negativnim čustvom. Pri tem, ko razmišljate, kje začeti in kako poiskati možnosti za nadaljevanje kariere, je nujno, da si postavite prednostne naloge. Temeljito razmislite, na katerem področju imate največ znanja in izkušenj, katere so vaše prednosti in pomanjkljivosti ter tudi, kam vas najbolj vleče srce.

V skladu s temi informacijami identificirajte podjetja, ki bi bila za vas najbolj primerna, zberite pogum in jim pošljite prošnjo za sestanek. Ker veliko podjetij danes kadruje prek kadrovskih agencij, tudi tem posredujte prošnjo skupaj z življenjepisom in navedenimi kariernimi željami. Kot večina aktivnih iskalcev zaposlitve pa redno spremljajte tudi zaposlitvene oglase v dnevnem časopisju: ne pozabite na spletne portale in strani kadrovskih agencij.

Preventiva je najboljša rešitev

Seveda pa je vedno boljša preventiva kot kurativa, zato bodite ves čas svoje kariere pozorni na razmere na trgu in nanje pogosto vezano dogajanje znotraj organizacije. Potrudite se biti ves čas na tekočem s svojim napredovanjem in delovnimi rezultati ter bodite odprti za pogovor o novih možnostih. S tem, ko ste pripravljeni prisluhniti headhunterjem ali morebitnim drugim delodajalcem, dobite možnost preveriti svojo vrednost in iskanost na trgu. Obenem pa (bo)ste tako morda vzpostavili dragocene stike za primer, da vas splet situacij dejansko pripelje do aktivnega iskanja nove zaposlitve.

Priporočilo - Kaj ostane starejši generaciji?

Če ste v zrelejšem življenjskem obdobju, je izziv iskanja nove zaposlitve še toliko večji. Ker večina podjetij pri zaposlovanju daje prednost mlajšim kadrom, so možnosti za starejšo generacijo dodatno zožene. Žal danes še premalo podjetij spodbuja prehod starejših menedžerjev v ozadje, v bolj svetovalno obarvane vloge, zato so se ti pogosto prisiljeni znajti kako drugače.Eden izmed možnih izhodov je delo, vezano na več projektov, med drugim pogosto pridobljenih na podlagi predhodnih poslovnih poznanstev. Ta izhod je zaradi konstantne odvisnosti od razmer na trgu precej negotov in težak, še zlasti za osebo, ki je nekaj let pred upokojitvijo. Ustrezna podpora okolja, zlasti partnerja, je v tem primeru torej še toliko pomembnejša.

Vir: natekočem.si, informacijski priročnik za podporo razvoja podjetnosti in ustvarjalnosti mladih, številka 9, september 2008 - povzeto po članku: Finance, 12.9.2008, www.finance.si, Avtor: Tanja Milovanovič

sorodni članki