| 

Posel in moda

Spoznajmo golf

Spoznajmo golf

Ste vedeli, da je golf eden izmed najstarejših športov na svetu? Poznate devet temeljnih vrednot golfa?

Zadnje čase kar veliko pišemo o športnem udejstvovanju in o gibanju nasploh, zdaj pa bomo nekja besed spregovorili še o golfu. V zadnjih desetih let je postal izredno priljubljena fizična aktivnost tudi pri nas in se odraža preko deset izjemno lepo urejenih igrišč po Sloveniji. Obenem pa je golf eden izmed tistih športov, kjer pride etika najbolj do izraza.

1. Poštenost - kvaliteta (lastnost) ali stanje biti resnicoljuben; ne varljiv (zmoten). Golf je edinstven po tem, da se igralci, za razliko od ostalih športov, redno in po predpisih kazni pripisujejo sami.

2. Integriteta - striktna vdanost (privrženost) standardom vrednosti ali vodenja. Osebna poštenost in neodvisnost. Golf je igra poštenosti, etikete in umirjenosti. Odgovoren si za svoja dejanja in vodenje samega sebe na igrišču.

3. Športno (fair vedenje) - držati se pravil igre ter zmagovati ali izgubljati z vljudnostjo, naklonjenostjo. Poznati moraš pravila golfa, se jih držati in biti zmožen vodenja samega sebe na spoštljiv način.

4. Spoštovanje - čutiti ali izkazati spoštljiv odnos do; čislanje (spoštovanje, cenjenje). V golfu je pomembno izkazati spoštovanje do samega sebe, svojih staršev, svojih nasprotnikov, do igrišča za voljo časti in tradicije te igre.

5. Samozavest – verjeti vase. Zaupanje v samega sebe. Samozavest igra ključno vlogo na stopnji igre, ki jo dosežeš. Vsakokrat, ko igraš, moraš zaupati v svoje zmožnosti.

6. Odgovornost – odgovarjati za svoja dejanja; biti zanesljiv. V golfu si odgovoren za zase in za svoja dejanja na igrišču. Na tebi je, da si zapisuješ rezultate, popravljaš travne ruše, pograbiš bunker za seboj, popraviš odtise svoje žogice na zelenici in skrbiš za dovolj hiter tempo igre.

7. Vztrajnost – vztrajati pri ideji, namenu ali nalogi kljub oviram. Da bi uspel v golfu, se moraš naučiti vztrajnosti tudi v slabih trenutkih in lastnih napakah.

8. Spoštljivost, vljudnost - obzirno vedenje do drugih. Krog igre naj bi se v golfu začel in končal z rokovanjem med soigralci. Izkazati spoštljivost do drugih s tem, da si pri miru in tiho, ko se pripravljajo na in ko izvajajo udarec.

9. Preudarnost, razsodnost – zmožnost odločitve ali mnenja. Odločitev po premisleku. V golfu je razsodnost ključnega pomena. Pri igri se pokaže pri izbiri strategije posameznika, izbiri palice, kdaj igrati varno in kdaj tvegati, kateri udarec izbrati, kot tudi nenehno razumevanje in držanje etikete.

Vir: http://golfportal.info/

sorodni članki